med

Již tisíce let před naším letopočtem naši předci věděli, že med nejen skvěle chutná, ale také prospívá lidskému zdraví. Třeba už ve Starověkém Egyptě existovalo více než 100 receptů, jak med využít pro léčbu, zejména k potlačení zánětů, k podpoře hojení i na uvolnění kloubů. Podobně jeho blahodárné účinky využívala i medicína v Číně, dávno před naším letopočtem třeba na léčbu zažívacích obtíží, nebo potlačení nespavosti. Staří Mayové dokonce včely uctívali jako symbol plodnosti.

Protože med obsahuje velmi málo vody, nemají se v něm šanci množit různé mikroorganismy. Jeho pH se pohybuje mezi 3,2 až 4,5, takže má poměrně vysokou kyselost, což rovněž brání růstu bakterií. Med má tak antibakteriální a antiseptické účinky, proto se i dnes používá v lidovém léčitelství

Zásadní je role medu v naší výživě. Protože obsahuje antioxidanty, má pozitivní vliv na působení stresu na lidský organismus. Zvyšuje jeho obranyschopnost, zlepšuje trávení, snižuje cholesterol a prokázán byl také jeho preventivní vliv proti rakovině tlustého střeva. Testuje se rovněž jeho působení v boji s dalšími typy rakoviny. Pravidelná konzumace také snižuje také riziko vzniku kardiovaskulárních a metabolických poruch a snižuje hladinu krevního cukru na lačno.

darujte med darujte zdravi 1

To vše a také fakt, že med skvěle chutná, z něj dělají skvělý dárek nejen k narozeninám a nejrůznějším svátkům během roku, ale dárková sada medů může být klidně i originálním darem svatebním. Med může být skutečně dárkem pro každou příležitost, ať už ho věnujete v jeho přírodní podobě, s ořechy, mandlemi, bylinkami, kořením nebo ovocem. Med se skvěle hodí nejen na pečivo, nebo na jen tak na lžičku na mlsání, ale kořeněné nebo bylinkové varianty uplatníte i k masům. V každé variantě rozhodně prospěje zdraví obdarované osoby. Na Vánoce můžete třeba věnovat další exkluzívní specialitu – akátový med v krásné sklenici ve tvaru včelí buňky, v níž je navíc ještě sušený pomeranč a skořice.

Přidat komentář

   

Zdraví