káva

Kolik odpoledních hodin jste se pomalu zabořili do kancelářského kávovaru a přemýšleli jste, je to opravdu můj čtvrtý šálek dne? Nebo počkat, je to můj pátý? Mnozí z nás jsme v tom byli, ale nová studie ukazuje, že příliš častá konzumace kávy by mohlo poškodit vaše zdraví.

 

Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že pití šesti nebo více šálků kávy denně může zvýšit riziko srdečních onemocnění až o 22%.

Vědci z University of South Australia analyzovali zdravotní záznamy a vlastní stravovací návyky 347 077 účastníků ve věku 37 až 73 let. Také se podívali, zda účastníci studie mají specifickou genovou variantu nazvanou CYP1A2, která lidem umožňuje metabolizovat kofein rychleji než ty bez varianty.

Celkově vědci zjistili, že lidé, kteří řekli, že pili šest nebo více šálků kávy denně, měli o 22% vyšší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních chorob během studijního období, ve srovnání s těmi, kteří pili jeden až dva šálky denně. Došli také k závěru, že tato asociace je nezávislá na genetickém složení; jinými slovy, lidé s genem metabolizujícím kofein nebyli schopni bezpečně pít více než ti, kteří ho nemají.

Autoři studie se domnívají, že káva (ve velkém množství) a srdeční problémy mohou být spojeny, protože nadměrná konzumace kofeinu může způsobit vysoký krevní tlak, což je rizikový faktor pro kardiovaskulární onemocnění. Podle Světové zdravotnické organizace je kardiovaskulární onemocnění hlavní příčinou úmrtí na celém světě, přesto tomu jde předcházet.

„Většina lidí by souhlasila s tím, že pokud pijete hodně kávy, můžete se cítit nervózně, podrážděně nebo možná dokonce nevolně,“ řekla spoluautorka Elina Hyppönen, ředitelka Australského centra precizního zdraví, v tiskové zprávě. Kofein pomáhá vašemu tělu pracovat rychleji a tvrději, ale pravděpodobně také naznačuje, že jste možná zatím dosáhli svého limitu. “

To však neznamená, že jakákoli káva je pro vaše srdce špatná. Ve skutečnosti vědci také zjistili, že účastníci, kteří vůbec nepili kávu - a ti, kteří pili bezkofeinu - měli také vyšší míru srdečních chorob (o 11% a 7% vyšší, v tomto pořadí), než ti, kteří pili jeden až dva šálky na den.

Předchozí výzkum zjistil, že káva je bohatá na antioxidanty a může snížit riziko srdečních chorob, mrtvice a cukrovky. To znamená, že je konzumovaná s mírou.

Takže ne, není důvod k úplnému vyříznutí kávy, ale je chytré věnovat pozornost tomu, kolik opravdu pijete. „Znalost limitů toho, co je pro vás dobré a co není, je naprosto nezbytné," řekla Hyppönen v tiskové zprávě. „Stejně jako u mnoha věcí je to všechno o umírněnosti."

Přidat komentář

   

Zdraví