Ovoce

Potraviny, lidský organismus je potřebuje k růstu a obnově buněk tkání a orgánů. Především ale k získání energie! Energii dodávají potraviny díky sacharidům, tukům, bílkovinám, vitamínům, minerálům, vodě a vláknině. Jaké potraviny a v jakém množství jíst pro udržení či obnovení zdraví? Co když zdravé potraviny se jen zdravě tváří?

 

Proteinové tyčinky

Jsou v zásadě vitamínové a bílkovinné bonbóny, které vypadají jako náhrada zdravé svačiny, ale mohou obsahovat více než dvojnásobné množství tuku a sacharidů než čokoládová tyčinka. Chcete-li eliminovat zbytečné kalorie, hledejte tyčinky, které mají méně než 180 kalorií a 5 gramů tuku, a poskytnou vám nejméně 5 gramů vlákniny.

Ovoce

Při více než 100 kaloriích na ¼ šálku se kalorie rychle sčítají, když jíte sušené ovoce. Proto je lepší si dát čerstvé nebo zmrazené ovoce. Sníte ho tak větší porci, která vás více zasytí a osvěží.

Jogurt

V jakékoli formě je dobrým zdrojem vápníku a vitamínu D. Některé značky však mají tolik tuku a cukru jako třeba koblihy s marmeládou. Jogurty proto vybírejte s nízkým obsahem tuku. Ochuťte si je sami ovocem, medem, ořechy. Pak je tu ještě kokosový jogurt, což by měla být zdravá alternativa mléčného jogurtu. Jediná porce kokosového jogurtu může ale obsahovat cca 60 procent vašeho doporučeného denního příjmu nasyceného tuku - a pouze s jedním gramem proteinu.

Špenát, mangold, řepa

Tyto potraviny v sobě mají látky s názvem oxaláty, které se přirozeně vyskytují v přírodě. Oxaláty pracují jako prebiotika a doslova krmí zdravé bakterie ve střevech. Pokud však trpíte na tvorbu ledvinovým kamenům, s těmito potravinami opatrně.

Máslo

V souboji mezi máslem a jeho umělým konkurentem vyhrál originál. Jistě, pomazánky mají stejný počet kalorií, ale margarín má více trans-tuků, což současně zvyšuje cholesterol.

Sushi

Tyto rolky jsou klamavé, protože vypadají malé, ale některé jsou kalorické bomby, které čekají, až ve vás vybouchnou. Jedna rolka může zabalit více než 500 kalorií.

Zeleninové chipsy

Mnoho balených zeleninových chipsů je vyrobeno převážně z bramborového škrobu nebo kukuřičné mouky. Při výběru zeleninových lupínků by první ingrediencí měla být zelenina, zpravidla to jsou sladké brambory, řepa nebo pastinák.

Ořechy

Para ořechy jsou velkým zdrojem selenu. Ten hraje zásadní roli v reprodukci a pomáhá lidskému tělu bojovat s infekcemi. Avšak jeden ořech může obsahovat až 90 mikrogramů selenu, což je dvojnásobná denní dávka, než je doporučována!

Para ořechy v nadměrné konzumaci mohou způsobit nepříjemné zdravotní problémy: vypadávání vlasů, gastrointestinální a neurologické problémy, závratě nebo dokonce selhání ledvin.

Přidat komentář

   

Zdraví