Opalování

Při opalování vystavujeme svoji kůži ultrafialovému záření za účelem jejího ztmavnutí. Nejčastěji se opalujeme buď na přímém slunci, nebo v soláriích. Velké a časté opalování kůže způsobuje však její pálení a může vyvolat i rakovinu kůže.

 

Všechno má své pro a proti

Sluneční paprsky nám zajišťují potřebnou dávku vitamínu D, který je velmi důležitý pro funkci většiny orgánů a především pro naši dobrou náladu! V dobré náladě bereme život s nadhledem a jsme tak nějak nad věcí. Sluneční paprsky mají ale i bezpochyby blahodárné účinky na naše zdraví.

Pár rad pro vás, o tom, jak se opálit, ale nespálit:

Mazání je důležité při každém pobytu na slunci

Každá minuta pobytu na slunci bez použití UV filtru poškozuje kůži. A to zvyšuje riziko rakoviny kůže i dalších orgánů, urychluje stárnutí pleti a snižuje imunitu člověka.

Bez ochrany proti UV záření můžete vyjít ven jen výjimečně.

Opalovací krém SPF 50+

SPF (angl. sun protection filter), neboli číslo ochranného faktoru, označuje čas, kdy je kůže chráněná filtrem, a dobu, za kterou nenamazaná kůže zčervená.

K čemu je nejsilnější faktor SPF50+

Je to maximální ochrana kůže, určena pro lidi se světlou kůží, pro lidi s kožními problémy, pro oslabenou kůži a pro děti od narození.

Slunce může i pěkně zavařit našemu zdraví

Ultrafialové záření je složeno z UVA a UVB paprsků. UVA (A jako ageing, tj. angl. stárnutí) jsou paprsky, které nedělají teplo, ale pronikají do hloubky kůže. Tam působí změny v buňkách, které vedou až ke vzniku kožních nádorů.To se děje při častémslunění. Tyto paprsky mají na svědomí i předčasné vrásky a pigmentových skvrny. UVB (B jako burning, tj. angl. pálení) je velmi silné a způsobuje spáleniny na kůži, ostatní nepříjemné sluneční vyrážky.

U moře nebo u nás, stále stejný ochranný filtr

Výše ochranného filtru by se měla pohybovat mezi minimálně SPF 20 a SPF 25. Vysoká ochrana pokožky je nutná i na horách, protože ve výšce 2 000 m je intenzita záření asi o 25 % větší než nad hladinou moře.

Voděodolnost opalovacích krémů

Voděodolný opalovací krém označovaný jako waterproof nebo taky water-resistant nám udává, jak dlouho krém dokáže odolávat vodě, bývá to většinou 40 minut a poté je potřeba nátěr opět zopakovat.

Rozetřít nebo nechat ve větší vrstvě

Je doporučováno odborníky nanášet větší vrstvu, aby byla kůže bílá, a nechat krém se vsáknout.

Jak zatočit s vyrážkou po slunění aneb sluneční alergie

Není to alergie v pravém slova smyslu. Jsou to změny na pokožce pouze podobné běžným alergiím spojené s podrážděním kůže. V tomto případě je vhodné použít opalovací krém s minimálním faktorem SPF 30.

Ochrana zevnitř i vně

Ideální příprava před létem je užívání betakarotenu. Přirozeným zdrojem je mrkev, rajčata, petrželová nať, jahody, meruňky, špenát a taky hrášek.

Přidat komentář

   

Zdraví