zdravý nápoj

Metabolismus je stroj v našem těle, který neustále pracuje. Pokud spíme a odpočíváme, pracuje stejně. Tento stroj ale potřebuje energii pro to, aby mohl být 24 hodin denně aktivní! Čím rychleji váš metabolismus pracuje, tím více tělo spaluje kalorií. Čím více spálíte kalorií, tím budete mít méně tukových zásob.

 

Energie a strava

1. Snídejte

Pokud se nenasnídáte, váš metabolismus se velmi zpomalí. Tělo se dostane do šetřícího režimu a bude docházet k ukládání tělesného i útrobního tuku.

Například celozrnný žitný chléb s rostlinnými pomazánkami, vejce, ořechy, paprika, kaše, s javorovým sirupem, sušeným ovocem, mandlemi, kešu, para ořechy, rozemleté lněné semínko a lžíce hrachového proteinu, ovesné vločky

2. Denně maximálně šálek kávy

Káva s kofeinem zvyšuje metabolismus. Káva, ale také silně překyseluje tělo a zatěžuje srdce. Proto se držte rady a pijte denně max. jednu kávu s kofeinem.

3. Konzumujte dostatek bílkovin

Pokud budete dávat důraz na dostatečný příjem bílkovin ve stravě, pak se budou podporovat vaše svaly a váš metabolismus bude mnohem rychlejší.

A) Pstruh, losos, tuňák, makrela, candát, treska

B) Krůtí maso nebo Bio kuřecí

C) Tofu, tempeh, Robi maso, Klaso masoE) Krůtí šunka (alespoň 90 % masa)

F) Kozí sýr, ovčí sýr nebo kravské sýry typu (Brie, Camembert)

G) Fazole, cizrna, čočka

H) Proteinový prášek bez umělých sladidel (hrachový, sojový, konopný)

4. Zelený čaj

Podporuje spalování tuků.

5. Živé potraviny

Zařazování syrových potravin do Vašeho jídelníčku velmi pomůže nastartovat metabolismus. Začněte alespoň pití čerstvých zeleninových šťáv.

6. Dostatek železa

Hlavně ženy ztrácejí každý měsíc mnoho železa. Proto je ho potřeba doplňovat ve stravě. Konzumace fazolí, cereálií, špenát, listová zelenina, brokolice

7. „Rybí tuk v kapslích" nastartuje váš metabolismus

Kombinace pravidelného cvičení a konzumace omega-3 mastných kyselin ve formě kapslí zvyšuje aktivitu enzymů v procesu spalování tuků, uvádí studie American Journal of Clinical Nutrition. Během 12 týdnů užívání se snížila hmotnost o 1,7 kg. Kupujte jen ty značky, které mají nejméně 300 mg EPA a 200 mg DHA v jedné kapsli.

8. Sardinky, losos, tuňák

Tyto ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které dávají do mozku signál „jsem plný".

9. Spánek zrychluje metabolismus

10. Zázvor

Čerstvý zázvor (ale i sušený) velmi pomáhá rychlosti trávení. A díky tomu se podpoří metabolismus.

11. Silové cvičení

Silová cvičení (nemusí to být s příliš vysokými váhami) podporuje svalový metabolismus. Půl kila svalů spálí 35-50 kalorií, zatímco půl kila tuku spálí 5-10 kalorií. Zvýšený svalové hmoty se může zvýšit váš bazální metabolismus (BMR) až o 40 %.

12. Smích

Vědci zjistili, že smích má nejenom blahodárné účinky na zdraví člověka, ale také zrychluje metabolismus.

Přidat komentář

   

Zdraví