zdravá snídaně

Studie ukázaly, že snídaně hraje velkou roli při hubnutí. Otázkou je, co přesně je tato role? Co jíst, kdy jíst a konečné dilema, měli byste vůbec jíst? Nyní nová analýza naznačuje, že snídaně může vést k přibývání na váze a více spotřebovaným kaloriím během celého dne.

Ze 13 zkoumaných studií sedm zkoumalo vliv snídaně na změnu hmotnosti a 6 z nich zkoumalo dopad, který má snídaně na celkový denní příjem kalorií. Výzkumníci zjistili malý rozdíl v hmotnosti jednotlivců, kteří přeskočili snídani oproti těm, kteří ji jedli, ale ti, kteří jedli snídani, měli obvykle vyšší příjem kalorií. Autoři bohužel zaznamenali nekonzistentní výsledky a chybná data v některých z hodnocených studií. Toto přezkoumání proto není konečným slovem na snídani.

Proč na snídani

Akademie výživy a dietetiky doporučuje snídani jako účinný způsob, jak získat živiny a řídit hmotnost. Více studií prokázalo, že velitelé snídaně mají větší pravděpodobnost, že budou mít vyšší BMI a že snídani jedlíci budou s větší pravděpodobností dělat zdravější rozhodnutí po celý den.

V jedné studii, která zkoumala dopad snídaně na tukové buňky u chudých a obézních jedinců, bylo zjištěno, že pouze chudí jedinci, kteří vynechali snídani, mají výhodu metabolického spalování tuku. Účinek nebyl pozorován u obézních pacientů. Nejdůležitější faktory mohou být to, co se rozhodnete jíst, stejně jako když jíte.

'Breaking the fast' může být nejlepším způsobem, jak se dostat k prvnímu jídlu dne

Zatímco současná recenze rozděluje skupiny podle snídaně jedlíci (jíst brzy po probuzení) nebo snídani kapitánů (čeká až do pozdního rána nebo brzy odpoledne), je těžké ignorovat mechanismy půstu a následné výhody vidět ve snídani skupiny. Mnohonásobné studie ukázaly výhody prodloužení snídaně jak na hmotnosti, tak na celkovém zdraví. Studie z roku 2018 zjistila, že čekání na snídani za pouhých 90 minut (stejně jako večeře o 90 minut dříve) vedlo ke ztrátě tuku.
Jiné studie zjistily, že konzumace všech jídel během 10 hodin může pomoci předejít obezitě a metabolickému syndromu. Sledování 10 hodinového cyklu by nakonec znamenalo zpoždění ve spotřebě snídaně.

Nakonec jsou smíšeny studie o konzumaci snídaně a fyzické aktivitě; nicméně, nedávná studie zjistila, že cvičení po noční rychlé by mohlo pomoci zvýšit ztrátu tuku. Bylo mi jednou řečeno, že byste měli jíst, jen když bylo slunce. To je asi nejlepší způsob, jak sledovat své stravovací návyky. Po probuzení počkejte o něco déle a budou následovat výhody půstu.

Zaměřte se na bílkoviny, vlákniny a žvýkání při snídani

Studie ukázaly, že možnosti snídaně vyšší v bílkovinách a vláknech mohou pomoci s prevencí touhy později v průběhu dne, a přínosy hmotnosti. Vyšší možnosti proteinové snídaně mohou mít také pozitivnější účinek na trávicí hormony a udržet si plnější, delší.

Jako dietoložka dávám pozor na své pacienty, aby zahrnuli šťávu do jídelního rituálu. Dokonce i šťávy, které prohlašují, že jsou vyrobeny bez přidaných cukrů, zabalí vážné množství cukru v krvi a inzulínový punč díky koncentrovaným cukrům přirozeně obsaženým v ovoci. Proto, pokud toužíte po zdravém uhlohydrátu (například jablko), je obvykle lepší volba žvýkat, než ho pít.

Také doporučuji svým pacientům vyhnout se velmi vysokým možnostem sacharidové snídaně, ale párování bílkovin s tukem a vlákniny může pomoci s pocitem spokojenosti. Příkladem takového jídla by mohlo být avokádo a sázené vejce na kusu celozrného toastu.

Potřeba dalších studií k řešení velké debaty o stravovacích zvyklostech a hmotnosti zůstává. Do té doby, je - li hubnutí je vaším cílem, můžete zvážit půst plán ( který zahrnuje snídani ), který se vejde do vašeho životního stylu, nebo se vyhnout extrémně vysoké sacharidy možnosti, jakmile se probudíte.

Konečně, musíme vždy pamatovat, že efektivní hubnutí bude vždy zahrnovat více aspektů vašeho života, včetně životního prostředí, úrovně aktivity a dokonce i genetiky. Snídaně může být důležitou součástí hubnutí puzzle, ale zdaleka to není jediný.

Přidat komentář

   

Zdraví