jídlo

Hodně lidí se zdravou stravou začne zabývat až ve chvíli, kdy se jim něco stane. Až s infarktem, rakovinou tlustého střeva nebo při problémech s játry či přetíženými klouby zjistí, že tomu, co jí, by měli věnovat větší pozornost. Pokud ze svého jídelníčku vyřadíte nezdravé potraviny, nebo si je aspoň nebudete dávat několikrát týdně, můžete se zdravotním potížím vyhnout. A co byste opravdu neměli konzumovat každý den?

 

1. Limonády a energetické nápoje

Obsahují příliš cukru, takže jejich denní pití vede k obezitě a z ní vyplývajícím zdravotním komplikacím, jako je zvýšené riziko srdečních chorob, rakoviny, diabetu atd.

2. Margaríny

Margarín ve většině domácností nahrazuje máslo, ale je to skutečně dobrá volba? Příliš vysoký obsah tuku zdravý rozhodně není. Navíc si řada lidí myslí, že vlastně jí zdravě, a margarínu si dá víc, než by snědli másla.

3. Uzeniny

Párky, klobásy, salámy a další uzeniny obsahují často málo masa, zato na různých éčcích, chemických přísadách a soli výrobci nešetří. Další chemické látky jsou používány při jejich balení a prodlužování lhůty spotřeby.

4. Snídaňové cereálie

Reklamy výrobců do nás sice hustí, jak jsou zdravé, ale naprostá většina z nich je přeslazených, takže jejich denní konzumace vede k nadváze. Někdy zkuste prozkoumat složení.

5. Chipsy

Jednou z nejnebezpečnějších svačinek jsou chipsy. Mají vysoký obsah kalorií, soli, tuku a jejich častá konzumace je přímou cestou k obezitě.

6. Netučná jídla

Většina jídel „bez tuku“ (fat-free) obsahuje velké množství sacharidů a umělých přísad. Takže tuku se sice vyhnete, ale do těla dostanete jiné škodlivé látky. Navíc má člověk tendenci těchto potravin sníst víc.

7. Hranolky

Smažené hranolky jsou připravovány v rozpáleném oleji. Konzumace přepáleného tuku vede k vysokému krevnímu tlaku a dalším nemocem. Pokud se bez hranolek neobejdete, zkuste zdravější variantu hranolek pečených v troubě bez tuku. Obdobně zdraví neprospívají ani jiná na přepáleném oleji smažená jídla.

8. Sýry

Záleží samozřejmě na výběru, ale vysoce tučné sýry, tavené sýry, případně sýry s obsahem éček vám neprospějí. I u pultového prodeje máte nárok si zjistit, jaké je složení konkrétního sýru. Kontrolujte a vybírejte.

9. Zmrzlina

Smetanové zmrzliny neprospívají hladině cholesterolu a častá konzumace může vést k cukrovce a obezitě. Pokud ji milujete, zkuste raději ovocné sorbety, nebo si zmrzlinu z ovoce udělejte sami doma bez přidaného cukru.

10. Bílé pečivo

Bílé pečivo tělu nic nedává, obsahuje velké množství sacharidů a je nevhodné pro lidi se sklony k nadváze. A radši se neptejte, co všechno průmyslově vyráběné bagety či rohlíky obsahují.

11. Ovocné džusy

Ovoce je zdravé, ale džusy z krabice obsahují hlavně cukr. Čerstvé ovocné šťávy bez přidaného cukru jsou daleko lepší.

Souvísející články:

Dvanáct skrytých vedlejších účinků pití piva

Je hliník z alobalu škodlivý?

 

Přidat komentář

   

Zdraví