ústa

Jako je oko oknem do duše, tak ústa jsou místem, kde se můžete hodně dozvědět o svém zdraví. Poradíme, jak v nich číst.

Popraskané rty

Ačkoli jíte vyváženou stravu, i přesto vám může něco zásadního chybět, což se projeví na vzhledu vašich rtů. Pokud jsou vaše rty suché, nebo se objeví bolestivé prasklinky v koutcích úst, můžete mít nedostatek železa, zinku, vitamínu B3, nebo B6. Jezte více vajec, tmavého masa, listové zeleniny, nebo si dejte lososa.

Krvácející dásně

Onemocnění dásní může být prvním varováním vážnějších chorob, jako jsou choroby srdce či diabetes 2. typu. Pokud vám při čištění zubů krvácejí dásně, máte někde v těle zánět, s nímž váš imunitní systém bojuje. Nerovnováha mezi „dobrými“ a „zlými“ bakteriemi se nazývá dysbióza a souvisí s alergiemi, diabetem 2. typu, obezitou a dokonce i poruchami mozku, jako ADHD a demence. Je nutné dodat tělu laktobacily, omezit alkohol a kontrolovat, jaké léky berete.

Zarudlé dásně

I když se žena pečlivě stará o své zuby a přesto zjistí, že má dásně zarudlé až krvácející, může být těhotná. Gingivitida, neboli zánět dásní, je během těhotenství dost častá kvůli hormonálním změnám. Dásně jsou citlivé, podrážděné a oteklé. Je vhodné navštívit zubní hygienu a zkontrolovat si, zda na dásních nezůstává plak.

Obroušené zuby

Skřípění zubů, neboli bruxismus se častěji vyskytuje u žen než mužů. Zatímco denní skřípání je zlozvyk, závažnější je noční bruxismus, který se projevuje během REM fáze spánku. Ten totiž postižená osoba nemá šanci sama nijak ovlivnit. Příčiny nejsou přesně známé, ale jednou z hlavních může být stres a potlačovaný hněv. Řešením jsou speciální cviky, stomatologická opatření a také kvalitní spánek.

Praskající a drolící se zuby

U starších osob se často zuby drolí, nebo dokonce lámou. Ale toto poškození zubů není projevem věku. Může nastat i u mladých a je obvykle zapříčiněno žaludečními šťávami, které se dostávají až do jícnu. Refluxem trpí 10, ale podle některých údajů až 30 % populace, a jeho nejčastějším projevem je pálení žáhy. Příčinou je nedostatečně fungující dolní jícnový svěrač, tedy bariéra mezi jícnem a žaludkem. Častěji refluxem trpí obézní a bez léčby může vést až k nádorovým onemocněním

Ranky v ústech

Ty si snadno můžeme přivodit sami konzumací něčeho příliš horkého, ostrého, nebo když se kousneme. Ale pokud se tato drobná poranění nezahojí do týdne, maximálně dvou, je lépe zajít ke krčnímu lékaři. Přitom platí, že kuřáci mají šestkrát častěji rakovinu úst než nekuřáci. Podezřelé vřídky v ústech je třeba nechat zkontrolovat hlavně, když mají červené, bílé nebo červenobílé okraje. Mohou se skrývat i pod jazykem.

Zvětšené dásně

Pokud užíváte léky na srdce nebo podporu imunity a vaše dásně se zvětší, měli byste okamžitě navštívit lékaře. Je to příznakem příliš velkého množství léků. Může to vést ke komplikacím s čištěním zubů, vzniku zubního kazu, nebo dokonce až ztrátě zubu.

Přidat komentář

   

Zdraví