víno

Máloco nám evokuje vůni adventních trhů a vánočních setkání tolik jako svařené víno. Věděli jste ale, že tato horká voňavá tekutina dokonce prospívá zdraví?

Červené víno obsahuje řadu antioxidantů ovlivňujících hladinu cholesterolu 

Červené víno, které je základem nápoje ve vašem hrnku obsahuje velké množství antioxidantů, které zlepšují hladinu HDL, tzv. „hodného“ cholesterolu a redukují LDL, tedy tzv. „špatný“ cholesterol. Pokud si svaříte víno z hroznů odrůdy Tempranillo, nebo dalších červených vín ze španělského regionu Rioja, můžete podle jedné madridské studie ovlivnit změnu výše svého cholesterolu až o 9 %.

Svařené víno prospívá srdci

Obdobně je červené víno důvodem pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (samozřejmě při mírné konzumaci) díky obsaženým polyfenolům. Také přidávaný muškátový oříšek snižuje riziko a posiluje funkčnost srdce.

Může červené víno nějak ovlivnit to, jak vypadáte?

Slyšeli jste už někdy o resveratrolu? Je to jeden z polyfenolů, který se dá označit jako zachránce pokožky. Ukázalo se, že tanin v červeném víně jeho plný. Jeho tajemství spočívá ve schopnosti obnovovat buňky, zpomalovat proces stárnutí a bojovat s negativními vlivy volných radikálů na vaši pleť. Studie univerzity Georgetown zjistila, že resveratrol může zpomalovat příznaky Alzheimerovy choroby a chránit mozek před poškozením. Efekt můžete znásobit, když si ke svařenému vínu dáte kousek hořké čokolády.

Sklenka červeného snižuje riziko mrtvice

Resveratrol rovněž pomáhá odstranit chemické látky, které mohou být příčinou krevních sraženin. Sklenka denně (ale ne více) riziko mrtvice snižuje.

Skořice působí protizánětlivě

Skořice nejen dává svařáku specifickou nasládlou chuť, ale i ze zdravotního hlediska je to hrdina. Má protizánětlivé účinky a pomáhá snižovat otoky způsobené například artritidou. Ostatně protizánětlivé vlivy má i samotné červené víno a hřebíček.

Svařené víno posiluje imunitní systém

Není nic horšího než podlehnout těsně před vánočním volnem nějakému nachlazení. Naštěstí svařák plný zdravých věcí vám v boji s infekcí pomůže. Antioxidanty posílí váš imunitní systém a bojuje s volnými radikály.

Pomozte muškátovým oříškem svým játrům

Přidáním muškátového oříšku do směsi koření ve svařáku uděláte svým játrům službu. Přes Vánoce jim obvykle dáváme zabrat a muškátový oříšek jim pomáhá očistit se od následků alkoholu a dalších nezdravých látek.

Svařákem proti zácpě

Sváteční jídlo je značnou zátěží pro vaše břicho. Nezapomeňte si proto do svařeného vína přidat hřebíček. Nejen, že krásně voní, ale pomáhá zlepšit chod zažívání a čelit zažívacím problémům a zácpě.

Přidat komentář

   

Zdraví