banán

Banány jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Obsahují draslík, vlákninu, vitamíny C a B6, ale jsou skutečně vhodné pro každého a je dobré je jíst denně?

Draslík v chutné podobě 

Draslík je prvek, který potřebujeme pro správnou funkci našeho těla, ale není vhodné ho přijímat ani víc, ani méně, než je doporučená denní dávka pro zdravé dospělé osoby, tedy 3,5 až 4,5 g. V závislosti na zdravotním stavu se ale doporučená denní dávka může lišit. Banány jsou tak příjemným způsobem, jak draslík konzumovat, protože průměrný čerstvý banán obsahuje kolem 3,5 g draslíku, u sušených je to asi polovina.

Banány podporují zdravý krevní tlak a srdce

Zdravý krevní tlak nepodporuje jen sodík, jak se mnoho lidí domnívá, ale rovnováha mezi hladinou sodíku a draslíku. Nedostatek draslíku tak vede k problémům s krevním tlakem. Sodík má negativní vliv i na funkci srdce. Zvýšením příjmu draslíku a snížením sodíku tak můžete snížit riziko kardiovaskulárních nemocí. Podle jedné studie lidé, kteří konzumují minimálně 4 069 mg draslíku denně mají o 49 % nižší riziko ischemické choroby srdeční než ti, kteří konzumují méně než 1 000 mg draslíku denně. Pro srdce je dobrá také v banánu obsažená vláknina a vitamíny.

Banány snižují riziko nádoru

Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny jako výživově bohatých potravin snižuje riziko vzniku nádoru, aniž by tělo muselo přijímat sůl, rafinovaný cukr nebo jakékoli přidané chemické látky, které jsou naopak pro tělo problematické. Banány jsou dobrým zdrojem vitamínu C, což pomáhá bojovat s volnými radikály. Rovněž vysoký obsah vlákniny je výborný pro snížení rizika nádoru tlustého střeva.

Banány uklidňují žaludeční potíže

Při zažívacích problémech lékaři doporučují konzumaci diety složené z banánů, rýže, jablečného džusu a bílého pečiva. Banány se relativně snadno tráví a vláknina v nich obsažená upravuje správnou funkci střev. Proto jsou také banány doporučovány při průjmech.

Může banány jíst denně opravdu každý?

Banány nejsou vhodné pro každého. Neměli by jíst lidé, kteří berou betablokátory na srdeční onemocnění. Také lidé s nemocnými ledvinami by to s konzumací banánů neměli přehánět. Pokud trpíte migrénami, neměli byste snít víc než půl banánu za den. A existují dokonce lidé, kteří jsou na banány alergičtí, což se projevuje svěděním, otokem, kopřivkou nebo sípavým dechem. Ti se tohoto skvělého ovoce bohužel musí zříct zcela.

Přidat komentář

   

Zdraví