solení

Sůl je důležitou součástí světové historie. Věděli jste, že římští vojáci dostávali část svého žoldu vyplacenou v soli? Díky soli se mohlo začít uchovávat maso a sůl je také velmi důležitá pro správné fungování každého těla.

Bohužel, dost z nás to s konzumací soli přehání. Hotová, konzervovaná a mražená jídla jsou přesolená, aby lépe chutnala. Ale přílišná konzumace soli může mít negativní zdravotní důsledky. Víte jaké? 

Selhání ledvin

Sůl zadržuje v těle vodu, takže ledviny musí víc pracovat, aby všechnu přebytečnou vodu odfiltrovaly. Může se tak stát, že příliš mnoho soli v jídle vede až k onemocnění ledvin a bez správné léčby až k jejich selhání.

Vysoký krevní tlak

Jak se tělo snaží bojovat s příliš velkým množstvím soli, zvyšuje se krevní tlak, což může mít fatální důsledky na stav cévního systému. Neléčený vysoký krevní tlak může vést až k úmrtí pacienta.

Infarkt

Zanedbaná životospráva často vede ucpání nebo zúžení klíčových tepen, které zásobují srdce krví. Důsledkem může být až život ohrožující srdeční infarkt. Ten nastane, pokud část srdeční tkáně není dostatečně zásobena krví a tím i kyslíkem. A právě k tomu může vést konzumace přesolených jídel.

Mozkové problémy

Obdobně je tomu také u mozkových buněk. Když se ucpe tepna dodávající mozku krev, mozkové buňky buď odumřou, nebo přestanou správně fungovat. To může vést až k mozkové mrtvici, demenci, poškození fyzických či mentálních funkcí těla nebo dokonce smrti. Kontrola krevního tlaku snížením hladiny soli může tato rizika výrazně snížit.

Nádor

Vztah mezi příjmem soli a nádory není příliš zřejmý, ale existuje. Je potvrzeno, že vyšší příjem soli může zavinit rakovinu žaludku. Ale zda je zatím jen sůl, nebo celkově nezdravá strava bez dostatku ovoce a zeleniny, není zcela jasné. Je ale prokázáno, že lidé konzumující hodně slaná jídla mají vyšší hladinu bakterie H. pylori, která je dávána do vztahu s žaludečním nádorem i výskytem žaludečních vředů. Stejně tak je prokázán vyšší výskyt rakoviny u obézních osob, které také velmi často konzumují více soli.

Osteoporóza

Osteoporóza je řídnutí kostí projevující se ve vyšším věku. Má řadu příčin – od nedostatku pohybu až po pití limonád. Nicméně, s vyšší konzumací soli dochází k vyšší ztrátě vápníku a tím i většímu řídnutí kostí. Ty se pak snadno zlomí. Vhodná strava s nižším příjmem soli a dostatkem vápníku a vitamínu C může nástup osteoporózy zpomalit. Už příjem 4 g soli vede ke ztrátě 80 mg vápníku denně.
Takže i když vám slané jídlo chutná, měli byste si hlídat, kolik soli konzumujete, aby vaše tělo správně fungovalo. A nemusíte ani jíst pokrmy bez chuti, stačí více využívat koření a bylinky.

Přidat komentář

   

Zdraví