vejce

Že jsou vejce skvělým zdrojem bílkovin, které potřebujeme pro budování svalové hmoty, je známé už dávno. Milují je tedy nejen aktivní sportovci, ale také lidé, kteří se snaží zhubnout. Skvělé na vejcích je, že se dají připravovat mnoha různými způsoby, takže se vám nepřejí. Jeden den si dáte vajíčka míchaná, druhý den sázená, třetí naměkko, čtvrtý natvrdo, pátý jako omeletu, šestý v pomazánce a tak by se dalo ještě dlouho pokračovat. Receptů najdete celou řadu.

Ale opravdu se do něčeho tak malého, jako je vajíčko, vejde tolik bílkovin? Konkrétní množství samozřejmě závisí na velikosti příslušného exempláře. Větší vejce obsahuje asi 6,3 g bílkovin, přičemž běžní strávníci by měli mít ve své potravě asi 10 až 15 procent bílkovin. Jiná doporučení říkají, že každý by měl zkonzumovat asi 0,8 g bílkovin na každý kilogram své váhy, takže muž o hmotnosti 80 kg by měl za den zkonzumovat asi 64 g bílkovin. Aktivní sportovci a hubnoucí by takovou dávku měli zvýšit na 20 až 30 procent příjmu. A proto jsou pro ně vejce tak ideální potravinou. 

Hodně debat se také točí kolem toho, zda je lepší jíst výhradně žloutky, jenom bílky nebo celá vajíčka. Podle posledních studií se v průběhu redukce hmotnosti a také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění doporučuje nejlépe konzumovat vejce celá, protože obě části se doplňují. Zatímco žloutek obsahuje důležité látky, jako je železo a vitamíny A, D, E a K, bílek je zase největším zdrojem bílkovin. Obsahuje jich asi dvě třetiny, na žloutek zbývá pouhá třetina.

Ať už vejce snídáte, jsou součástí vašeho oběda, nebo večeře, dodáváte tělu potřebné bílkoviny. A když vajíčka zkombinujete s čerstvou zeleninou, musí být spokojen lékař i výživový poradce.

Přidat komentář

   

Zdraví