kolo

Jízda na kole je zdravá, to víme všichni, ale víte, jak moc vám může prospívat?

1. Cyklistika chrání vaše klouby

Na rozdíl od běhu, jízda na kole nezatěžuje tolik klouby a také při ní hrozí méně zranění. Podle výzkumu Apalačské státní univerzity mají běžci na dlouhých tratích třikrát větší šanci na poranění svalu než cyklisté.

2. Cyklistika podporuje růst svalů

Nejste-li fyzicky aktivní, ztrácíte ve věku nad 30 let za každou dekádu 3 až 5 % svalové hmoty. S tím se snižuje vaše síla, mobilita a fungování metabolismu. Jízda na kole je skvělým způsobem, jak si svaly udržet. Platí to zejména o velkých svalech na nohou a zadku, takže vaše tělo vypadá pevněji.

3. Dopravní exhalace vás na kole neotráví

Bojíte se, že jízda na kole na rušných ulicích vám přinese spíše vdechování exhalací, než zdraví? Podle jedné londýnské studie z roku 2014 je na tom cyklista v objemu zachycených nečistot daleko lépe, než řidič auta, pasažér autobusu či chodec.

4. Jízdou na kole spálíte spoustu kalorií

Pokud chcete hubnout, i při velmi pomalé jízdě spálíte za hodinu 400 kalorií. Pokud šlápnete do pedálů ze všech sil, může se kalorická spotřeba za hodinu vyšplhat až na 1000 kalorií. Stačí jezdit i jen pár minut denně a je to znát.

5. Cyklistika snižuje riziko nádorů a srdečních chorob

Průzkum University Glasgow sledoval více 5 let více než 260 000 osob. Vyplynulo z něj, že ti, kteří jezdili do práce na kole, měli ve srovnání s lidmi jezdícími autem poloviční riziko srdeční choroby či rakoviny.

6. Na kole se méně stresujete

Pokud se vám podaří jet do práce ráno na kole, pozitivně se nastartujete do celého dne. Kanadská studie odhalila, že cyklisté vykazovali zřetelně nižší hladinu stresu během prvních 45 minut práce než ti, kteří přijeli autem.

7. S kolem budete žít déle

Ukazuje se, že cyklisté umírají s o 15 % menší pravděpodobností než ostatní. Studie zveřejněná v British Journal of Sports Medicine porovnala přínosy různých sportů pro zdraví. U cyklistiky zjistili, že volnější jízda je pro prevenci předčasného úmrtí vhodnější než trhání cyklistických rekordů.

8. Jízda na kole pomáhá udržet mozek aktivní

Luštíte křížovky? Když si vyjedete na kole, posílíte nejen svůj mozek, ale i své tělo. Výzkum zveřejněná v Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism zjistil, že během jízdy na kole vzroste o 28 % přísun krve do mozku a i po ukončení jízdy zůstane na vyšší úrovni. To zlepšuje paměť, soustředění i psychickou pohodu a ochraňuje mozek i do budoucna.

9. Cyklistika pomáhá proti stárnutí!

Studie z časopisu Aging Cell zjistila, že cyklisté 50+ si chrání svou svalovou hmotu a sílu, a produkují stejné množství imunitních buněk jako dvacátníci.

10. Jízda na kole pomáhá proti nespavosti

Pokud nemůžete usnout, projeďte se na kole. Výzkum Stanfordovy univerzity zjistil, že 20 až 30 minut jízdy na kole denně snižuje na polovinu dobu, kterou nespavci potřebují, aby usnuli. A navíc pak spí o hodinu déle.

11. Vyměňte auto za kolo a budete fit

Pokud se rozhodnete pravidelné sezení za volantem vyměnit za jízdu na kole, pocítíte to celý den. Podle jednoho amerického výzkumu jen díky pravidelné jízdě na kole do práce zhubl průměrný cyklista 6 kilogramů během prvního roku. A to bez diety a dalších sportovních aktivit. A ještě dost ušetřil. Pokud máte od kola podobně velké očekávání a plánujete jeho intenzivní využití jako dopravního prostředku, vyplatí se velmi dobře zvážit koupi a pečlivě se věnovat výběru. Doporučujeme vám proto využít některého z online srovnávacích testů kol.

Přidat komentář

   

Zdraví