máta

Znáte tu krásnou vůni máty, když roste na zahradě nebo v květináči za oknem? Máme ji rádi v jídle, v míchaných nápojích i jako příchuť nejrůznějších cukrovinek i kosmetických přípravků od šamponů po zubní pasty a ústní vody. Věděli jste ale, že máta je také skutečně zázračnou rostlinou z hlediska našeho zdraví?

Máta peprná potlačuje zánět

Máta obsahuje řadu účinných látek, například silice mentolu a menthonemu, dále třísloviny, flavonoidy, kyselinu octovou a další. Pomáhá redukovat zánět, který je projevem řady onemocnění. Můžete vyzkoušet inhalovat mátu například při nachlazení. Pomáhá také osvěžit váš dech, protože neutralizuje bakterie ve vašich ústech a tím zabraňuje nepříjemnému zápachu z pusy. Skvěle pomáhá také na zažívací potíže, a to jak na žaludeční, či střevní nevolnost, tak při nadýmání a pálení žáhy. Mentolové složky obsažené v mátě pomáhají neutralizovat překyselení. Používejte ale výhradně mátu peprnou, jiné varianty této byliny by mohly problémy naopak zhoršit.

Máta pomáhá i vašemu zraku. Věděli jste, že z 15 gramů lístků máty získáte téměř 10 % své doporučené denní dávky zrak posilujícího vitamínu A? Mátový olej zase pomáhá při nevolnostech a pocitech na zvracení, například při cestování. Můžete si koupit buď olej samotný, nebo některé druhy bonbonů s mátovou složkou.

Jak se dá máta konzumovat?

Můžete si dát jak lžíci čerstvých mátových lístků do horké vody a nechat povařit na mírném ohni, tak si uvařit mátový čaj ze sušené máty koupené v lékárně či potravinách.

Pokud si chcete vskutku beztrestně dát drink, přidejte si mátu do něj. Samozřejmě to platí o jedné sklence vhodného destilátu. Britové doporučují gin, ale u nás se míchá spíše s vodkou, či slivovicí. Můžete si tak vyrobit i speciální mátový likér.

Máta se dá konzumovat také v jídlech, například v mátovo-hrachové polévce, mátové omáčce a mnoha dalších. Inspiraci najdete zejména v anglické kuchyni.

Přidat komentář

   

Zdraví