chůze

Někdy je tím nejlepším, co může udělat pro své zdraví, to nejjednodušší. Co třeba chodit v létě bosí? Lidstvo chodilo po této planetě bez bot mnohem déle než obuté. Taková chůze je pro lidské tělo zcela přirozená, ale v botách ji měníme. A nemusí to být ani hříšně drahé, ale zdravotně naprosto nevhodné lodičky na vysokém podpatku. Výzkum vědců z Harvardu ukázal, že bez bot chodíme v souladu s okolním prostředím. To často znamená, že máme daleko menší šanci se zranit a překvapivě i lépe chráníme nejen své nohy, ale i celé tělo. Můžete své nohy chápat jako základy domu – pokud je postavíte správně, celá konstrukce bude stát pevně!

Normální noha je širší u prstů a užší v místě paty, ale mnoho moderních bot je navrhováno přesně opačně. Pokud si takové boty obujete, musíte do nich své nohy doslova namačkat, což změní jejich tvar. Nebo máte boty s vysokými podrážkami, které zcela vyřadí receptory na vašich chodidlech. Výsledkem je nepřirozená chůze, která vede k problémům s držením těla a s tím souvisejícím zdravotním komplikacím.

Co to jsou bosonohé boty?

Samozřejmě nemusíte odkopnout boty na podpatcích uprostřed. Měli byste ale chodit naboso tak často, jak to půjde – doma, na zahradě, během dovolené na pláži… Můžete si ale také pořídit tzv. bosonohé boty. Dají se buď koupit hotové, nebo se dá objednat materiál a bosonohé sandály si můžete vyrobit doma sami a na míru. Přirozená chůze vám jen prospěje a brzy poznáte, jak se s chůzí naboso zlepšuje vaše držení těla.

Přirozená reflexologie

Zkušenost z přímého dotyku chodidla se zemí je skvělá. Proto se tak rádi procházíme bosí na písečných plážích nebo posekaném trávníku. Cítit různé povrchy a jejich teploty pomáhá v jakékoli situaci, ale chůzi naboso máme psychicky spojenou hlavně s relaxací a pohodou. Do práce ve městě a za deště asi nepůjdeme bosí, ale zalévat záhony na zahradě za slunečného dne klidně.

Pozitivní efekty přímého dotyku chodidla se zemí znají nejen vědci, ale například i jogíni. Chozením naboso obnovíte své přirozené myšlenkové pochody, které jste s obutím prvních botiček začali ztrácet. Narovnáte se a dostanete se do polohy, v níž by vaše tělo mělo správně být. Osvoboďte svoje chodidla a budete se cítit lépe.

Přidat komentář

   

Zdraví