chřipka

Podzim je plný barev, ale každoročně je také časem, kdy začíná sezóna chřipek a nachlazení, o nichž se traduje řada mýtů. Tady jsou nejčastější nesmysly, s nimiž se můžete setkat.

Mýtus první: Chřipka je jen horší nachlazení

Zatímco někteří lidé berou slova nachlazení a chřipka jako synonyma, v reálu jsou tato onemocnění velmi odlišná. Chřipka je mnohem závažnější než běžné nachlazení a může skončit i úmrtím pacienta. I když se řada symptomů obou onemocnění podobá, velký rozdíl je v tom, jak nemoc nastupuje. Zatímco nachlazení přichází postupně, u chřipky to často vypadá, jakoby pacienta porazil autobus a obvykle se dostaví i horečka, což pacienta vyčerpává.

Mýtus druhý: Chřipku dostanu z očkování proti chřipce

Někteří lidé odmítají očkování proti viru chřipky z obavy, že díky vakcíně chřipku naopak chytí. To ale není možné, protože ve vakcíně se nenachází živý virus. Vakcína ale začne být plně funkční až 2 týdny po očkování a pacient může být během této doby buď vystaven viru chřipky a onemocnět, nebo se pacient setká s jiným kmenem, než obsahuje vakcína. Ale vakcína sama za to opravdu nemůže. Někteří lidé také na vakcinaci reagují tak, že se cítí unaveně a bez energie, což lze s chřipkou zaměnit.

Mýtus třetí: Nechal jsem se očkovat loni, tak letos nemusím

Lékaři doporučují, aby se všichni od dětí ve věku půl roku až po seniory nechali očkovat proti chřipce každý rok. Každoročně se totiž vakcína připravuje pro trochu jiný kmen chřipky, u nějž experti předpokládají nejvyšší výskyt. Obrana imunitního systému také postupně klesá, takže jen očkování každý rok přináší tělu optimální ochranu.

Mýtus čtvrtý: Když se přejím vitamínu C, chřipce a nachlazení se vyhnu

Řada lidí se ve chvíli, kdy pociťuje první příznaky chřipky nebo nachlazení, doslova přejí vitamínu C. Ale žádný vědecký důkaz, že vitamíny tělo ochrání, není. Přesto je kvalitní a pestrá strava základem pro boj s nemocemi. Daleko vhodnější než vitamíny v tabletkách je jejich konzumace přirozenou cestou ze zdravých potravin.

Mýtus pátý: Když budu cvičit, nachlazení rychleji vypotím

Základním léčby při nachlazení i chřipce je odpočinek, dostatek spánku a tekutin. Cvičit, i když se necítíte dobře, je prostě nesmysl. Samozřejmě, trpíte-li jen lehkou rýmou, cvičit určitě můžete, ale nic nepřehánějte. Jakmile nastoupí hnisavá rýma, kašel, zvýšená teplota a bolesti hlavy, fitko si odpusťte nejen kvůli sobě, ale také kvůli ostatním, které byste mohli nakazit. Vysoká námaha při horečce může vést až k problémům se srdcem, proto určitě neriskujte.

Mýtus šestý: Chřipku dostanu, i když se nechám očkovat, takže očkování je zbytečné

Jak už jsme zmínili výše, i přes očkování chřipkou onemocnět lze, ale to rozhodně není důvod se očkování vyhýbat. Alespoň částečná ochrana je pořád lepší než žádná. S očkováním vám možná bude nevolno, ale průběh nemoci nikdy nebude tak závažný.

Mýtus sedmý: Když půjdu ven bez kabátu, dostanu chřipku

Zima je obdobím zvýšené nemocnosti, ale chlad jako takový nemá s chřipkovou nákazou nic společného. Musíte být vystaveni chřipkovému viru, tedy být v kontaktu s někým, kdo už nemocný je. Nedostatečné oblečení v chladném počasí způsobí, že vám bude zima, možná chytíte rýmu, ale chřipku ne.

Mýtus osmý: Jsem mladý a zdravý, nějakým očkováním proti chřipce mě neobtěžujte!

Chřipka může zasáhnout kohokoli v jakémkoli věku a vést i k vážným zdravotním komplikacím. Ty jsou sice nejčastější u malých dětí, seniorů a osob se sníženou imunitou, ale i zdraví mladí lidé mohou chřipku dostat a dokonce na ni i zemřít. Očkování tak chrání nejen očkované, ale i ostatní, protože se díky němu snižuje riziko šíření nákazy v populaci, a to včetně nejcitlivějších věkových a zdravotních skupin.

Jak se dál bránit chřipkovým onemocněním?

1. Myjte si pravidelně ruce mýdlem a teplou vodou, případně dezinfekčními ubrousky s alkoholem.
2. Vyhněte se blízkému kontaktu s nemocnými.
3. Pokud sami onemocníte, omezte kontakt s jinými lidmi na minimum. S chřipkou zůstaňte doma ještě minimálně 24 hodin poté, co se vám teplota vrátí do normálu. Ven choďte, jen když potřebujete navštívit lékaře, nebo si dojít do lékárny.
4. Nedotýkejte se rukama očí, nosu a úst, protože právě tak se nákaza nejčastěji šíří.
5. Používejte papírové kapesníky a po použití je vyhazujte do koše.
6. Dezinfikujte povrchy, které by mohly být zasaženy viry.

Přidat komentář

   

Zdraví