chřipka

Říká se, že rýma trvá s léky sedm dní a bez nich týden. Přírodní prostředky ale mohou léčbu usnadnit, případně působí jako prevence a s jejich pomocí můžeme onemocnění odolat i ve chvíli, kdy je nemocná polovina republiky.

První pomoc ze zahrady

Jedním z nejúčinnějších prostředků na posílení imunity je vitamín C. Existuje řada umělých přípravků, ale nejpřirozenější je pro tělo jeho příjem z ovoce a zeleniny. Dostatečná konzumace potravin bohatých na vitamín C je tak základem prevence nachlazení, viróz i chřipky hlavně v zimním období. Velkým bojovníkem s nemocemi je také česnek, který obsahuje řadu látek s protiinfekčními účinky, které rovněž posilují imunitu. Osvědčená je také vitamínová bomba, zejména v počátcích nachlazení. Vymačkejte šťávu z 1 citrónu, 2 pomerančů a 2 mandarinek, doplňte vodou a vypijte.

Nejlepší domácí léčba nachlazení

Pokud už vás nepřízeň počasí a chrchlající okolí donutí zůstat doma a léčit se, nemusíte hned běžet do lékárny. Existují spolehlivé metody, jak s nachlazením bojovat přírodními prostředky. Tak například zázvor posiluje imunitní systém, redukuje zánětlivé procesy a snižuje překrvení sliznic. Navíc jeho kořeněná chuť vám pomůže se lépe vypotit. Zázvor si můžete nastrouhat, jíst ho třeba s medem a vaří se z něj i čaj. Med sám je výborný při kašli a během chřipkového období je vhodné používat ho i jako sladidlo místo klasického cukru. Kupujte ale skutečně kvalitní lokální med, nikoli laciné asijské náhražky. Kromě klasického čaje s medem, můžete také pít medem slazenou citronádu.

Pestrá strava urychluje léčbu

I když s pravou chřipkou asi moc chuť k jídlu mít nebudete, při rýmě a nachlazení byste měli dbát na pestrou stravu. Věděli jste například, že pokud vám chybí vitamín D, podlehnete těmto onemocněním s větší pravděpodobností? V zimě ho nemůžete získávat ze slunečního svitu, tak je třeba ho doplňovat v jídle. Jezte proto ryby, vejce a celozrnné cereálie a pijte mléko. Ale mléko naopak vadí ve chvíli, kdy jste zahlenění a máte plný nos, protože mléko tvorbu hlenu podporuje.

Jestli je něco při nachlazení skutečně otravné, je to právě ucpaný nos. Přírodní oleje a vonné silice vám pomohou lépe dýchat a mohou příznivě působit i na bolavou hlavu. Skvělý je třeba eukalyptus, který uvolňuje nos a podporuje vykašlávání, stejně jako protizánětlivě působí tymián. Při zánětech dutin pomáhá oregano, které také snižuje teplotu. Když snášíte dobře pálivé jídlo, můžete pro uvolnění nosu zkusit sníst trochu čili papriček. Pomáhají jak kapky, tak roztoky i inhalaci, nebo aromalampy.

Maminčina polévka pomůže vždycky

Maminky a babičky vždy ví nejlépe, co pomůže. Poslouchejte jejich rady a uvařte si kvalitní polévku. Pokud máte chřipku, na zklidnění žaludku je dobrá kuřecí polévka. Pomoci může také klasická česnečka nebo hovězí vývar se zeleninou. Velmi důležité je také hodně pít. Pijte bylinkový, černý či zelený čaj, čistou vodu s citronem nebo minerálky. Ty je ale vhodné střídat.

Jako všechno, i domácí recepty fungují na každého jinak. Vyzkoušejte, co pomáhá právě vám, ale na vitamíny bohaté jídlo můžete preventivně nasadit ihned.

Přidat komentář

   

Zdraví