Akné

I když se může zdát, že akné je jen drobný problém, může řádně potrápit hlavně psychiku. Nejčastěji se totiž objevuje v citlivém věku puberty, kdy jsou mladí lidé pod drobnohledem svých vrstevníků, a vzhledu se přikládá větší význam, než by měl. Ale akné může některé osoby trápit i daleko později a znepříjemňovat jim tak velkou část života.

Co je to akné

Jedná se o kožní onemocnění, které se projevuje zanícenými pupínky. Jsou to v podstatě vřídky, jinak také furunkly, které se objevují, pokud se zanítí ucpané mazové žlázy. Obličej, ale i dekolt, ramena, záda a ruce jimi bývají poseté a mohou po sobě zanechat jizvy, někdy i velmi výrazné. Příčinou těchto zánětů ucpaných mazových žláz jsou hormonální změny v době, kdy se dítě mění v dospělého. Protože se na vzniku akné podílí zejména hormon androgen, který vzniká v nadledvinkách a mužských pohlavních žlázách, akné se častěji projevuje u mužů. Ale postihuje i ženy, i když projevy akné jsou u mužských pacientů obvykle horší. Důležité je nepodceňovat první projevy akné a nenechat ho rozvinout se. Rady „z toho vyrosteš“ nejsou dobré, když existují možnosti, jak si s tímto nepříjemným problémem poradit a netrápit se zbytečně třeba i dlouhé roky. 

Co můžete ovlivnit sami

Hormonálním změnám ve svém těle nezabráníte, ale můžete se chovat tak, aby se akné buď neprovilo vůbec, nebo jen mírně. Základem je správné stravování, protože výběr potravin má mimo jiné velký vliv i na stav naší pokožky. Určitě byste neměli konzumovat pokrmy s velkým množstvím tuku, koření a cukru. A pozor, nestačí se vyhnout jen cukru, ale akné nemá rádo ani umělá sladidla.

Vhodné naopak je jíst vajíčka, mořské plody, vepřové, hovězí a kuřecí maso, protože obsahují zinek. Ten přispívá jak k léčbě zánětů, tak i posiluje imunitní systém. Vhodné je zařadit do jídelníčku dostatek ryb, zeleniny, luštěnin a ovoce. Jako u mnoha jiných problémů, také u akné hraje velkou roli psychika. Důležitý je dostatek spánku, vhodný odpočinek a zamezení stresu. 

Čistit je nutné, ale jen správně

Je třeba si důkladně čistit ráno i večer ráno postiženou pokožku tak, aby se póry nezanášely nečistotou a nevznikalo tak riziko jejich zanícení. Nepoužívejte ale příliš vysušující kosmetické přípravky. Maz je přirozenou součástí pleti. Je třeba jen zabránit, aby se černé tečky proměnily ve vřídky. Existují celé řady speciálních výrobků na problematickou pleť od sprchových gelů odstraňujících přebytečný maz přes čistící tonika, pleťové či micelární vody až po peeling. Ne každý vyhovuje všem. Najděte si značku, která vám bude fungovat, a tu používejte. Silně antibakteriální účinky má například olejíček z tea tree a existuje i hodně domácích masek z přírodních látek (například med s jogurtem nebo skořicí, jablečný ocet, slupky z banánů, česnek atd.). Pokud je budete zkoušet, vyberte méně viditelné místo, protože i na přírodní látky může pleť reagovat alergií. Pupínky lákají také k vymačkávání, ale i to se musí dělat správným způsobem, jinak se problém může ještě zhoršit. Nejlepší je nechat se pleť jednou za 4 až 6 týdnů ošetřit kosmetičkou.

Když nestačí kosmetika

Někdy se ani přes pečlivou snahu, vhodnou kosmetiku i dobrou výživu problém nelepší. Navštivte lékaře, který vám může předepsat speciální léky a u nejtěžších případů i antibiotika. Důležité je takovou návštěvu neodkládat a nestydět se požádat dermatologa o pomoc.

Přidat komentář

   

Zdraví