Zralý meloun

Sezóna šťavnatých melounů je v plném proudu, ale jak si vybrat ten nejchutnější na trhu, v supermarketu nebo pokud pěstujete meloun na své zahrádce, jak poznat, že je ten pravý čas na sklizeň? I když dovnitř nevidíte, snadno poznáte, že je ideální chvíle se do melounu pustit, když víte, jak na to!

Abyste se vyhnuli zklamání z nezralého ovoce, máme pro vás tipy, jak zaručeně poznat zralý meloun.

Prozkoumejte bříško melounu

Spodní strana melounu, tzv. bříško, je místo, kde se meloun opírá o pole. Zralý meloun má toto místo máslovitě žluté (bílé bříško znamená nezralost). Kromě bříška zkoumejte i pavučinky – hnědé fleky a čáry, které se podobají pavučinkám. Na první pohled nedokonalost je známkou toho, že ovoce často lákalo včely, které ho opylovaly a také toho, že ovoce bude opravdu chutné.

Poklepejte

Poznat zvuk zralého melounu chce trošku praxe. Pro začátek bude stačit, když váš meloun po zaklepání zní kontrastněji. Při zatlačení na slupku by mělo být slyšet křupnutí.

Přičichněte si

Zralý vodní meloun má mírně sladkou vůni. Příliš sladká vůně značí přezrálost.

Vyberte si tvar podle své chuti

Dáváte přednost vodnatějšímu ovoci? Vyberte si meloun, který je podlouhlejší, oválný. Máte chuť na opravdu sladký meloun? Kupte si menšího oblejšího tvaru. Co se týče velikosti, dejte přednost melounu střední či větší velikosti. Ve zralých melounech je přítomno více vzduchu a jsou lehčí. Pokud máte možnost, ponořte jej do vody, pokud plave, je zralý.

Stopka

Zralost melounu si nakonec ověřte stopkou. Nejchutnější kousky mají tmavší, suchou stopku a zatočená, zelená stopka je ukazatelem nezralosti.

 

Pro urychlení dozrávání jsou do melounů obvykle aplikovány dusičnany, které mohou být v přemíře jedovaté. Pokud je váš meloun hořký v kterékoliv své části, nekonzumujte jej. Hořkost je známkou jedovatosti. Váš meloun by měl být bez trhlin, promáčknutí, kazů a teček, které mohou značit infikované ovoce.

 

Pro pěstitele

Meloun bývá obvykle připraven ke konzumaci 80 dní poté, co jej začnete pěstovat ze semínek. 5 dní před finále jej začněte sledovat. Rostlina i samotný plod vám dají vědět, kdy sklízet. Zelené skvrny začnou žloutnout a hnědnout. Rostlina už nebude v této fázi meloun vyživovat a vy jej můžete utrhnout. Konečná barva zralého melounu má kontrastní pruhy bez matného povlaku. Vyzkoušejte zvuk melounu.

 

Melouny jsou plné vitamínů

Ačkoliv toto šťavnaté ovoce tvoří z 92 % voda, je meloun nabitý živinami. Každý jeho kousek obsahuje významné množství vitamínu A, B6 a C, velké množství lykopenu, antioxidantů a aminokyselin. V malém množství vaše tělo obohatí i o draslík. Vodní meloun je ideální letní svačinka bez tuku, s nízkou hodnotou sodíku a nízkým podílem kalorií.

Díky tomu všemu působí prospěšně na vaše srdce, má protizánětlivé účinky, dodává tělu potřebnou hydrataci, působí blahodárně na vaše zažívání, a dokonce podporuje růst vlasů a stav kůže. Konzumace vodního melounu bohatého na lykopeny působí jako prevence před rakovinou prostaty, pomáhá při problémech s erekcí a výjimečně vhodný je pro ženy během období menopausy, protože dokáže snižovat krevní tlak a napomáhá uvolňovat zvýšenou tuhost aorty způsobenou sníženou hladinou estrogenu.

Přidat komentář

   

Zdraví