škrabadla

Majitelé koček ví, jak rychle dokážou kočičí drápky zničit nábytek. Právě proto jsou škrabadla pro kočky naprostou nutností, pomáhají chránit nábytek před poškozením a zároveň poskytují kočkám možnost škrábat i odpočívat.

Pomocí škrábání si kočky udržují své drápy ostré a zdravé. Pokud jim nedáme k dispozici škrabadlo nebo místo, kde této činnosti mohou věnovat, najdou si ho samy. Zpravidla to bývá naše oblíbené křeslo, roh gauče nebo nohy židle či stolu, zkrátka začnou z našeho pohledu ničit nábytek. Škrabadla pro kočky jsou určena k tomu, aby kočky mohly škrábat a udržovat si tak drápy v kondici, a zároveň nabízí i prostor pro lenošení a zábavu, protože bývají doplněná o různé míčky a hračky. Kočky škrabadla milují, považuji je za své teritorium, a rádi zde tráví čas. To pomáhá také uspořádání domácnosti a jejímu běžnému chodu, protože kočky mají vymezené své místo, a je také prostorem, kde mají kočky svůj klid.

Pro škrabací plochy bývá nejčastěji využito sisalové lano, které je odolné a kočkám příjemné. Pelíšky, kukaně a další části škrabadla pro kočky, které jsou určené především pro odpočinek, jsou pak potaženy měkkým materiálem pro co největší pohodlí. Při výběru škrabadla bychom měli zohlednit počet koček, pro které je určené, a také prostor, který mu můžeme ve své domácnosti věnovat. Některá škrabadla mohou být vysoká až ke stropu a nabídnout dostatek místa k odpočinku pro více koček pozorování jejich her a honiček je pak skvělou zábavou i pro nás. Po sestavení je nutné škrabadlo dostatečně připevnit a zabezpečit proti převrácení. Někdy si kočky právě ze škrabadla udělají překážkovou dráhu. Je proto důležité, aby hra byla bezpečná.

Kočky jsou známé milovnice tepla, proto bychom škrabadlo neměli umisťovat do průvanu nebo chladných místností, ale naopak co nejblíže topení a ideálně k oknu, kde jsem mohou vystavit slunečním paprskům. Nejvíce jich dopadá do oken, které jsou umístěny na jih, jihovýchod nebo jihozápad. Tyto světové strany pak využíváme například i pro fotovoltaiku při řešení umístění solárních panelů, protože během celého dne zde přijmou nejvíce slunečních paprsků.

Přidat komentář

   

Zdraví