hubnutí

Opravdu jsou muži a ženy tolik odlišní, pokud jde o snižování váhy?

Zjistěte, jaký je rozdíl v hubnutí mužů a žen a začněte spalovat tuky efektivně!

Na svalech záleží

Geneticky mají muži tendenci mít více svalů a méně tukové hmoty než ženy, a to kvůli vyšší hladině testosteronu. Proto potřebují přijmout více kalorií než ženy, aby si udrželi zdravou váhu a nehubli příliš. 

Vezmete-li dva lidi se stejnou hmotností, přičemž jeden z nich má více svalů, tento člověk spálí více kalorií. 

“Děje se tak proto, že sval spaluje více kalorií než tuk (asi 35–50 cal/kg svalu).”, uvedla Katherine Tallmadge, registrovaná dietoložka autorka knihy “Diet Simple: 195 Mental Tricks, Substitutions, Habits & Inspirations”.  

Když hubnete, asi polovina z toho, co ztratíte, je sval. Takže je opravdu důležité jíst správně a věnovat se silovému tréninku, abyste minimalizovali ztrátu svalů.

Výzkumy také ukazují, že muži i ženy začínají ztrácet svalovou hmotu ve svých 30 letech. Kromě vlivu na hubnutí ovlivňuje ztráta svalů také imunitní systém a naši schopnost se pohybovat a bezproblémově fungovat.

Tuk se ukládá v jiných částech těla

Muži mají tendenci přibírat a ukládat tuk v oblasti břicha. Získávají tak tvar jablka. Ženy zase ukládají tuk do boků a naopak, méně jej mají v oblasti břicha a získávají tvar hrušky. 

Ženy po menopauze přibírají na váze více kolem břicha, a to kvůli hormonálním změnám, jako je ztráta estrogenu. 

Pro obě pohlaví však platí, že je tuk, v oblasti břicha, nebezpečným zánětlivým tukem, který zvyšuje riziko cukrovky, onemocnění jater a kardiovaskulárních onemocnění. 

Muži hubnou rychleji než ženy

“Žena může, v počátečních fázích hubnutí, ztratit 230–450 g týdně, zatímco muž může ztratit až 900 g týdně.”, tvrdí odbornice na endokrinologii, cukrovku a metabolismus, Rekha B. Kumar, M.D., M.S.

Teorie hovoří o tom, že má tento rozdíl ve ztrátě váhy co do činění s hormony a také s množstvím zdravého tuku, jehož výše je u každé ženy jiná. 

U žen, kvůli nevhodným dietám, často dochází k zastavení menstruace nebo dokonce k neplodnosti, a to právě kvůli příliš nízké hladině tělesného tuku. 

U mužů tělesný tuk tolik neovlivňuje jejich plodnost, naopak, muži mohou být zdraví s mnohem nižšími tukovými zásobami, než je tomu u žen.

Strava mužů a žen se liší

Muži obvykle volí stravu plnou masa, zatímco ženy se zaměřují více na ovoce a zeleninu. 

Proto oblíbená Paleo dieta a Atkinsonova dieta přitahují stále více mužské populace. 

Masová strava u žen nemusí fungovat stejně dobře, jelikož muži mohou přijmout více kalorií a přesto hubnout, přičemž ženy, při vysoké míře kalorií, hubnou obtížněji a maso má obvykle vysoký obsah kalorií. 

Dalším důvodem, proč se muži uchylují spíše k masu je ten, že ženy se o diety zajímají více a mají větší přehled o možných alternativách zdravého stravování. Proto je u žen méně pravděpodobné, že se při dietě omezí pouze na masovou stravu. 

V poslední době se však i muži inspirovali zdravým životním stylem a stále více je jich nakloněno středomořské stravě, plné ryb, mořských plodů, ovoce, zeleniny, celých zrn, semínek a olivového oleje. 

Tip: Máte-li chuť, vyzkoušejte skvělý recept na pstruha, který je vhodný jako lehká dietní večeře.

Svou roli hrají psychologické faktory

Muži mají tendenci zacházet, při hubnutí, do extrémů a jsou schopni nejíst i po celé dny. 

Ženy jsou v tomto případě sečtělejší a vědí, že přeskakování jídel nebo hladovění může vést k jojo efektu. 

Muži jsou ale zase ochotnější radit se při dietě s odborníkem a nechat se při cvičení vést trenérem. 

Ženy se naopak snaží hubnout na vlastní pěst a dietu přizpůsobit svému životnímu stylu, kdy se snaží skloubit starost o svůj vzhled a zdraví, práci, rodinu a péči o domácnost. 

Ať už se ale jedná o muže či ženu, platí, že jsme všichni individuality a co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Proto pátrejte, zkoušejte a nebojte se obrátit na zkušené výživové poradce a fitness trenéry.

Přidat komentář

   

Zdraví