Křemelina

Křemelina byla donedávna známá pouze jako průmyslový materiál používaný v mnoha odvětvích jako součást filtrů, absorbent, prostředek proti škůdcům a plísním, přísada do stavebních materiálů a podobně.

V poslední době se však tato přírodní látka dočkala nového uplatnění, jelikož začaly být odhalovány její významné pozitivní účinky na lidské zdraví.

Původ křemeliny

Křemelina je tvořena křemičitými schránkami sladkovodních a mořských jednobuněčných řas, které jsou známé také jako rozsivky. Tyto schránky se během třetihor ukládaly na dně moří a jezer a vytvářely rozsáhlé vrstvy nezpevněné horniny, kterou dnes nazýváme křemelinou.

Kromě samotných schránek, které jsou mikroskopické velikosti, obsahuje většina křemeliny také příměsi v podobě jílu, písku, sopečného prachu a podobně. Takováto křemelina je dostačující pro průmyslové účely. Je těžena ve velkém a poté prochází kalcinací (tepelnou úpravou při cca 1000°). Pro účely podpory zdraví je však naprosto nevhodná.

Jakou křemelinu je možné užívat?

Pokud se budeme bavit o křemelině použitelné jako potravinový doplněk, budeme mít na mysli velmi vzácnou a velmi kvalitní křemelinu, která je čistá (bez příměsí, škodlivých látek apod.), sladkovodní a ve zcela přírodním stavu (tedy neprochází kalcinací).

Nejlepší křemelina, která je vhodná pro konzumaci a detoxikaci lidského organismu a také jako zdroj minerálu křemíku, je navíc složena pouze z jednoho druhu řasy. Nejlépe se v tomto směru osvědčil druh Aulacoseira (samozřejmě sladkovodní), který má optimální tvar, strukturu i tvrdost.

Křemelinu této kvality lze konzumovat a při dlouhodobém užívání má mnoho pozitivních účinků, mezi které patří zejména očista trávicí soustavy a také zlepšení kvality kostí, kloubů, pokožky, cév, vlasů, zubů, dásní, nehtů či chrupavek.

Přidat komentář

   

Zdraví