organismus

Jarní detoxikace organismu není žádnou novinkou posledních let. To, že tělo potřebuje po zimě změnu a vyčištění, věděly už naše babičky. Ne nadarmo se čtyřicet dní před Velikonocemi držel půst. Začínal Popeleční středou a kromě duchovní přípravy na největší křesťanské svátky zahrnoval i střídmost v jídle. Během postní doby naši předci nejedli maso, ryby, vejce a nekonzumovali ani mléko. Konkrétní postní zvyky se lišily regionálně i dobově, ale cíl byl stejný – jíst dietně s minimem tuků.

 

Nemusíte držet právě půst, ale můžete se vzdát něčeho, co vaše tělo nepotřebuje, něčeho, na co máte jenom chuť. Můžete tak omezit příjem cukrů, uzenin, tučného masa, ale třeba i kávy, nebo colových nápojů či alkoholu. Naopak, existují historií ověřené bylinky a potraviny, které očistě vašeho těla jenom prospějí.

Jíme je všichni, ale možná si je nepřipravujeme správně. Uvařte si brambory ve slupce, nepřežeňte to se solí a doplňte podmáslím, kyselým mlékem, nebo kefírem. Nejlepší jsou nové, ale než budou v obchodech ty z českých polí, stačí i kvalitní podzimní. Důraz na domácí potraviny není zbytečný. Naše babičky nečekaly, až jim brambory, zeleninu nebo ovoce přiveze nějaký kamion, měly vlastní zásoby. Proto tam, kde to je možné, preferujte domácí potraviny. Ochrání tím navíc i životní prostředí. Skvělé jsou také uvařené brambory s jarní cibulkou a zakysanou smetanou.

Dalším jarním životabudičem je kysané zelí. Dá se používat do salátů, ale můžete ho jíst i samostatně. Komu nechutná, může vyzkoušet jihočeskou specialitu kočičák, což jsou šťouchané brambory s orestovanou cibulkou a kysaným zelím. Je to skvělá příloha k masu, ale dá se jíst i jen tak. Nejlepší je koupit si kysané zelí někde u farmáře a hned zkonzumovat.

Do velikonoční nádivky patří mladé kopřivy, ale můžete si je připravit i jinak, například jako špenát s česnekem, nebo si z nich můžete uvařit čaj. Česnek sám by se měl ve vašem jídelníčku také objevovat pravidelně. Zkuste třeba orestovat nasekaný česnek na troše kvalitního oleje a zamíchat do uvařených těstovin. Bylinkou, kterou používali již ve starém Římě na podporu funkce jater, ledvin a žlučníku, je ostropestřec mariánský. Můžete si ho koupit buď v tobolkách, nebo jako čaj. Jako sirup se dá používat také březová voda, která se získává z pod kůry stromů. Ale pozor! Pokud nemáte břízu na své zahradě, raději si ji kupte. Pro čerpání březové vody potřebujete povolení majitele stromu.

Ne každý je zrovna fanouškem bylinek, zdravé stravy a pobíhání po lesích a lukách, ale existuje i velmi jednoduché řešení. Zařaďte do své stravy klíčky, třeba klíčky řeřichy nebo česneku. Jsou skvělé na sendviče a do salátů. A dají se snadno koupit .

Přidat komentář

   

Zdraví