peněženka

S peněženkami je to jako s kabelkami. Ať jsou malé či velké, elegantní či ryze praktické, vždy se najdou věci, které vás v nich překvapí. Anebo vás možná šokuje, jakou peněženku z kabelky vytáhne třeba vaše kamarádka. Dámské peněženky zkrátka mají svá tajemství. Otázkou ale je, jakou peněženku byste měli vybrat jako dárek ženě, kterou máte rádi, případně jakou peněženku by si měla žena koupit sama.

 

Jak koupit správnou dámskou peněženku

Ať už si vybíráte peněženku sama pro sebe, nebo ji chcete koupit mamince, sestře, babičce, přítelkyni či šéfové jako dárek, vždy byste měli vybírat podle osobnosti budoucí majitelky, jejích zvyků a stylu.

Dámské peněženky se vyrábí z pravé i umělé kůže i z textilu, případně z kombinace více materiálů. Zatímco muži jsou většinou konzervativnější a vystačí si s hnědou, černou a tu tam i modrou peněženkou v třech základních velikostech, ženské peněženky jsou k dostání v obrovském množství designů, velikostí i barev. A to může být jak výhra, tak kámen úrazu.

Když chcete koupit peněženku jako dárek, okoukněte, jakou nosí budoucí majitelka teď. Málokterá majitelka bude totiž ochotná radikálně změnit množství věcí, které v ní nutně potřebuje mít uloženo. Také její design by měl odpovídat celkovému stylu ženy. Do elegantní černé klasické kožené kabelky asi majitelka nebude ochotná sahat pro peněženku v divokých barvách, vyrobenou z látky. A naopak – sportovně založená mladá dívka, která nosí buď látkové kabely, nebo batohy, asi úplně neocení značkovou koženou peněženku velikosti školního penálu.

Podle čeho vybírat

Základní parametry peněženek jsou tvar, orientace, rozměry, materiál, barevnost, uzavírání, zdobení, značka výrobce a pro mnoho uživatelů také cena. Tvarově se peněženky neustále mění, respektive oblíbené tradiční typy modelů jsou rozšiřovány o nové. Tvar úzce souvisí s orientací, tedy s tím, zda peněženku držíme po otevření na délku nebo na šířku. Stejný tvar může mít velmi odlišné provedení i díky rozměrům, protože peněženka obdélníkového tvaru s klopou může být buď minimalistická, nebo obrovská.

A tady se vrátíme ke stylu majitelky. Nosí-li třeba vaše maminka velké kabelky, nemusíte se při výběru peněženky nijak omezovat, ale má-li všechny kabelky menší, musí být malá i peněženka. Obdobně byste měli přemýšlet i u vybavenosti peněženky. Maminky a babičky mají ve zvyku nosit s sebou fotky dětí a případně i vnoučat. Potřebují proto vhodnou kapsičku s průhledným okénkem. Sběratelky benefitů zase mají plnou peněženku nejrůznějších slevových karet a proto potřebují dostatek místa na jejich přehledné uložení.

Většina žen potřebuje mít u sebe drobné mince, takže jejich peněženka by neměla postrádat tzv. mincovník, tedy uzavíratelnou kapsu na mince. Velmi podstatné je také uzavírání peněženek. Někdo nedá dopustit na zip, protože díky němu se nikdy obsah peněženky nevysype do kabelky. Ale maminka dvou živých dětí, která během jedné vycházky musí do lékárny, supermarketu, opravny obuvi, pekařství a dalších obchodů spíše uvítá rychlý přístup k penězům. Zkuste si jednou rukou otevřít peněženku, když druhou rukou se snažíte udržet obě děti v dostatečné vzdálenosti od potenciálních katastrof. Pak je tedy lepší klips s magnetem.

Kožená klasika

Dámské kožené peněženky jsou osvědčenou klasikou. Každá žena, která má ráda vůni pravé kůže, preferuje většinou i kožené peněženky. Protože materiál je dražší, zpracování je obvykle důkladnější a peněženka může sloužit dlouhé roky, aniž by to na její podobě bylo příliš znát. Kožené peněženky dne nejsou dostání v klasických přírodních odstínech od béžové přes různé odstíny hnědé až po černou, ale v pestrých barvách, případně i s odvážnými vzory. Najdete tak třeba peněženku v kombinaci růžové a modré, mnoha variantách červené a v řadě jiných barevných provedení. Mohou být hladké i se vzorem a zdobené i zcela nenápadné. Vybrat si může skutečně každý.

Přidat komentář

   

Zdraví