hubnutí

Hubnutí není jednoduché, ale největší problém má většina lidí s břišními partiemi, kde se tak rád ukládá tuk. Právě to, že se tuk ukládá v místě, kde je řada důležitých orgánů, způsobuje, že se zvyšuje možnost onemocnění srdce i vzniku diabetu 2. typu. Pokud je to i váš případ, vyzkoušejte pár tipů, jak s ním zatočit, protože právě tukové polštáře na břiše mohou být pro vaše zdraví tím nejhorším závažím.

 

Vláknina místo sladkých jídel

Jídla s vysokým obsahem sacharidů vás nezasytí. Místo nich byste měli konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, chia semínka, celozrnné pečivo, či výrobky z ovsa. Takových potravin zkonzumujete podstatně méně a nebudete tak přibývat na váze. Naopak, můžete začít ubývat právě na břiše.

Choďte každý den

Pokud nejste zvyklí na pravidelný pohyb a chcete zhubnout, je nejlepší začít pravidelně chodit. Vystupte o zastávku dříve, choďte do schodů místo ježdění výtahem, projděte se před usnutím. I 50 minut chůze denně může výrazně snížit vrstvu tuku na vašem břiše.

Cvičte

Pro naprostou většinu lidí s nadváhou je právě vystouplé břicho největším oříškem. Proto je třeba správně cvičit v posilovně. A zdůrazňuji slovo „správně“. Aby se vám zvyšoval objem svalové hmoty a zároveň snižoval objem tukových zásob, je třeba minimálně na začátku cvičit pod dohledem trenéra, který vám poradí, co bude fungovat právě pro vás.

Vyvarujte se stresu

Stres může udělat nepořádek ve fungování jakékoli části vašeho těla a taky značně nabourat vaše snahy o hubnutí. Hodně lidí používá jídlo jako způsob, jak se stresem vyrovnat. Přejídání vede k nárůstu hmotnosti a paradoxně i k dalšímu stresu. Nedostaví se totiž úleva, ale pocit viny za to, že jste porušili dietu. Zkuste tedy najít jiný způsob – odstraňte příčinu stresu třeba změnou zaměstnání, vyřešením partnerských problémů či změnou okruhu lidí, s nimiž se stýkáte. Případně vyhledejte pomoc, ať už se jedná o linku důvěry, nebo návštěva psychologa.

Spánek by měl být vaší prioritou

Příliš málo spánku je při hubnutí tím nejhorším, co můžete udělat. Když spíte, nemáte hlad, ráno vstáváte odpočatí a lépe připravení bojovat o své zdraví. Podle jedné studie lidé, kteří spali 5,5 hodiny denně či méně, měli daleko častěji na nezdravá a tučná jídla, jako jsou třeba hranolky nebo chipsy, a následující den zkonzumovali také podstatně více kalorií než lidé, kteří spali 7 až 12 hodin. Udělejte si tak čas na spaní, vyplatí se to.

Pijte zdravě

Pokud chcete zhubnout, musíte snížit kalorický příjem. A právě u nápojů se často chybuje. Sladké limonády, pivo a další alkoholické nápoje jsou kaloricky více než náročné. Pravidelné víkendové pijatiky jsou zásahem do jakékoli diety. Bavit se dá i bez alkoholu. Navíc, kamarádi vás budou milovat, když budete schopni řídit.

Vařte si sami

V roce 2017 proběhla ve Velké Británii studie zahrnující více než 11 tisíc mužů a žen. Vědci zjistili, že lidé, kteří jedli minimálně pět doma připravených jídel týdně, si ukládali méně tuku, než lidé, kteří doma jedli jen třikrát týdně. Rozdíl mezi oběma skupinami byl celých 28 %. Pokud někdo věnuje energii přípravě jídla, obvykle ji věnuje i výběru surovin a způsobu přípravy.

Zkuste nízko sacharidovou dietu

Na snížení hmotnosti funguje nízko sacharidová dieta mnohem lépe než dieta se snížením příjmu tuků. Potvrzuje to řada studií, včetně klinických. To vedlo k oblibě tzv. keto diety, která je založena na vysokém příjmu bílkovin a minimálním příjmu sacharidů a tuků, což sníží množství tuku v organismu, hladinu cholesterolu v krvi i produkci inzulinu a zredukuje chuť na sladké. Ve stavu tzv. ketózy začne tělo odbourávat vlastní tukové zásoby.

Přemýšlejte

Velkou částí hubnutí je nutnost změnit své chování a přemýšlet. Často třeba na večírcích konzumujeme obrovské množství jídla. Pastí mohou být i jakékoli švédské stoly. Málokdo má přesný odhad toho, co sní. V naprosté většině případů si myslíme, že jsme snědli méně, než jsme zkonzumovali ve skutečnosti. Své aktivity, včetně společenského života si plánujte a promýšlejte předem. A nic nepřehánějte. Nejlepší cestou je vyrovnanost v jídle, stravování i myšlení.

Související články:

6 důvodů, proč ztrácíte váhu

Snižujete příjem kalorií? Nepřežeňte to, jinak nezhubnete

Přidat komentář

   

Zdraví