energie

Chcete-li mít dost energie, je důležité pořádně jíst. Nemusíte se nacpat cukrem a kofeinem, stačí si vybírat ty správné potraviny. Dobře zvolená výživa může s vaší životní energií udělat divy.

 

Vajíčka

Vejce obsahují hodně bílkovin, kolem 6,5 gramu v každém kusu. Navíc jsou v nich i vitamíny a minerály, které nejen dodávají energii, ale posilují také imunitu. A přesto nás dlouhé roky odborníci na výživu přesvědčovali, že vejce jsou nezdravá a nemá se jich konzumovat moc. Vejce byla obviňována z toho, že zvyšují hladinu cholesterolu a vedou k srdečním onemocněním. Současné studie to ale vyvracejí a vejce jsou dnes nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku. Při aktivním způsobu života vede konzumace vysoce kvalitních bílkovin z vajíček ke zvýšení energie a také tělesné síly. Navíc vejce vás zasytí na delší dobu a hladina krevního cukru vám po nich prudce nestoupne. Vejce obsahují vitamín B1, B2, B6 a B12. To je základem pro aktivní životní styl plný energie, protože tato skupina vitamínů pomáhá i lidem, kteří trpí chronickou únavou.

Ořechy

Ideální svačinkou pro doplnění energie jsou ořechy. Mají kladný vliv na funkci mozku a obsahují i řadu dalších potřebných látek, zejména omega 3 masných kyselin. Pokud sníte hrstičku ořechů každý den, pokryjete tak 90 % doporučené denní dávky omega 3. V ořeších jsou i minerály, vitamíny a antioxidanty. Jsou prospěšné pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, snižují riziko vysokého krevního tlaku, některých typů rakoviny a mrtvice.

Špenát

Že špenát je energetická bomba, věděl už i Pepek námořník. Kdykoli čelil nebezpečí, jednoduše otevřel plechovku špenátu a okamžitě měl sílu na poražení všech nepřátel. Špenát má řadu skvělých vlastností. Má schopnost obnovovat energii a zvyšovat vitalitu, a to díky vysokému obsahu železa. Obsahuje také dostatek vody a celkově vašemu tělu prospívá. Porce špenátu tak můžete klidně zvětšit.

Na co si dát pozor

Pokud si chcete udržet dostatek energie, jezte pravidelně. Nikdy nepřeskakujte jednotlivá jídla, protože po 5 až 6 hodinách bez jídla nebude mít vaše tělo dostatek „paliva“. Jakmile dostanete hlad, úroveň vaší energie půjde strmě dolů.

Přidat komentář

   

Zdraví