chůze

Jsou lidé, kteří se všude přepravují pěšky, minimálně u kratších vzdáleností. Dokonce si pořizují bydlení tak, aby měli v docházkové vzdálenosti práci, oblíbenou kavárnu, obchody, restaurace... Patří k nim? Máte proč, chůze je skvělá z mnoha různých důvodů:

• na procházku si můžete vzít psa

• jako obutí vám stačí tenisky

• není to jen potřebný pohyb, ale také způsob, jak se z místa A dostat do místa B

• chůze vám perfektně vyčistí hlavu

• cestou můžete vidět spoustu zajímavých věcí

• budete mít dost času na poslouchání hudby

• chodit můžete s přáteli

• když budete chodit někde v přírodě pod stromy, můžete tomu říkat turistika

• a v neposlední řadě – je to úplně zadarmo

Dost z nás má chůzi jako svou jedinou sportovní aktivitu a tak jsme chtěli zjistit, jestli chůze něco znamená i pro hubnutí. Pokud chcete zhubnout, musíte se zbavit tuku a chůze vám v tom může pomoci. Ale musíte chodit více než 20 minut v kuse, protože v té době se spalují jen sacharidy, protože pro tělo je to nejjednodušší palivo. Teprve pak se tělo nastaví do spalování tuků.

Dlouhé procházky musí být samozřejmě doprovázeny i správnou stravou, protože cesta od maminčina štrůdlu do cukrárny a zpět na hubnutí fungovat opravdu nebude. Váš výdej energie prostě musí být vyšší než příjem. Podle odborníků na hubnutí je ale dobré chůzi kombinovat ještě s nějakým dalším intenzívnějším cvičením alespoň jednou, dvakrát týdně. Pokud do svého pohybového plánu zařadíte nějaký vysoce účinný trénink, zvýšíte svůj bazální metabolický výdej (BMR) a během odpočinku spálíte více kalorií.

Otázkou je, kolik více než dvacetiminutových vycházek, aby to bylo na naší postavě znát? Závisí na tom, co jíte. Podle vašich pohybových aktivit vám může výživový poradce navrhnout vhodný jídelníček. Pro pravidelného chodce znamená kilometr chůze asi 100 spálených kalorií. Pokud ale nechcete ve svém jídelníčku nic měnit, budete o redukci 1 kilogramu tuku muset chodit 10 kilometrů denně po dobu 7 dní. Samozřejmě, čím rychlejší chůze, tím lépe. Pomáhá také mezi chůzi zařazovat každých 5 minut půlminutový až minutový běh.

A pokud vás chůze nebaví, můžete ji nahradit jinak. U každého přesunu mezi poschodími zvolte místo výtahu raději schody.

Přidat komentář

   

Zdraví