káva

Pokud jste milovníkem kávy, neexistuje pro vás nic slastnějšího než její první ranní doušek, ať už je horká nebo ledová. Nejenom skvěle chutná, ale s kávou „v žilách“ máte dost energie na zdolání dne.

K tomu má káva řadu pozitivních účinků na vaše zdraví. Samozřejmě, pokud se nepředávkujete více než 6 šálky za den. Káva je spojována se snížením rizika srdečních chorob, mrtvice, diabetu 2. typu. Podle některých studií dokonce redukuje riziko deprese. Kávu si dáváme také, když máme trému, trpíme úzkostí, nebo nás bolí břicho. Tak si pojďme naší kávovou lásku zanalyzovat.

Pár slov o kofeinu

Každý z nás zpracovává kofein odlišně. Takže zatímco si někdo dá po obědě čtyři šálky kávy, cítí se skvěle a v noci spí jako dřevo, jiný člověk si dá malou kávu ráno a nespí celou noc. Nedá se to zjistit jinak než praktickým vyzkoušením. Někteří si ze setkání s kávou odnesou špatný zážitek od nespavosti, bušení srdce až po záchvat paniky. Pokud jste někdy měli žaludeční problémy během konzumace kávy, viníkem může být právě kofein. Zvláště opatrní by měli být lidé trpící žaludečními vředy či dalšími zažívacími onemocněními. Podle jedné studie espresso a další kávové nápoje z tmavě pražené kávy žaludek dráždí méně, protože obsahují látku N-methylpyridium. Ta vzniká jen během pražení a brání produkci žaludečních kyselin.

Záleží i na tom, co si do kávy přidáváme

Blahodárný účinek šálku kávy na naše zdraví si můžeme zkomplikovat i sami tím, co si do kávy přidáváme. Například příliš mnoho mléka může zvýšit kyselost. Nic moc zdravého není ani cukr, či umělá sladidla. Moc cukru může být nebezpečné pro naši váhu a dokonce zvýšit riziko diabetu 2. typu. Ale je to velmi individuální. Co jeden člověk vstřebá dnes a denně bez problémů, může být pro jiného komplikací, stejně jako příliš mnoho kávy najednou.

Nemůžete kávu? Zkuste alternativy

Pokud zjistíte, že vaše tělo kávu s kofeinem nesnáší dobře, máte na výběr různé alternativní nápoje, které skvěle chutnají a nebudou na vás mít nepříjemné kofeinové důsledky. Takový nápojem je například pravý japonský čaj matcha, který obsahuje kofein a také L-theaninové aminokyseliny, což dodá tělu energii na několik hodin. Máte-li naopak chuť kávy rádi, ale kofein vám nedělá dobře, můžete vyzkoušet kořen čekanky. Tato rostlina chutná velmi podobně kávě a je přirozeně bezkofeinová. U nás ji obsahuje populární melta neboli cikorka.

Přidat komentář

   

Zdraví