spánek

Nejen nevhodná strava a nedostatek pohybu, ale také málo spánku, nebo neklidný spánek mohou být důvodem, proč se vám nedaří zhubnout na váhu optimální pro váš věk a zdravotní stav. A to je jeden z mnoha důvodů, proč byste kvalitnímu a dostatečně dlouhému spánku měli věnovat každodenní pozornost.

Vynechávat spánek je nebezpečné

Poslední výzkumy spánku zjistily šokující skutečnost. Dokonce pouhá jediná probděná noc může mít zásadní vliv na zdravotní stav a fungování metabolismu. Podle studie univerzity v Uppsale lidé trpící nespavostí, nebo pracující na směny mají vyšší riziko vzniku obezity a diabetu 2. typu. Předchozí výzkumy prokázaly souvislost mezi přerušovaným spánkem a nárůstem hmotnosti, když u osob s tímto problémem roste podíl tukové tkáně na úkor svalové hmoty. Ale až dosud nebylo nikdy prokázáno, že nedostatek spánku může lidské tělo ovlivňovat už na úrovni tkání.

Studie zkoumala 15 osob s normální váhou, jejichž spánkové zvyky byly narušeny. Po dokončení výzkumu jim byl biopsií odebrán malý vzorek tkáně z podkožní vrstvy a svalů. Vědci odebrali rovněž krevní vzorky. Vzorky byly analyzovány na molekulární úrovni. Bylo zjištěno, že v DNA zkoumaných osob došlo ke změnám, které ovlivňují to, jak geny v každé buňce těla pracují či nepracují. Momentálně vědci zkoumají, zda by naopak mohl dostatečný posilující spánek tyto vlivy zvrátit, tedy zda by jakási spánková kůra mohla vést k hubnutí.

Z laického hlediska může být dostatek spánku projevem toho, že tělo, včetně bazálního metabolismu funguje normálně, jeho nedostatek naopak důkazem, že je něco špatně, ať už v životosprávě, nebo ve zdravotním stavu. Psychická pohoda, nebo naopak stres mohou mít zásadní vliv na to, jak spíme, ale také na to, kolik vážíme. Sebepřísnější dieta nemá vliv na hubnutí, pokud nechce hubnout i váš mozek. A prvním krokem k příznivému psychickému stavu je právě dostatek spánku.

Komentáře  
#1 Ludvík 2018-10-28 21:05
Super článek, moc děkuji. Ludvík
Citovat
Přidat komentář

   

Zdraví