dovolená

Vrátili jste se z dovolené, kde jste si sice suprově odpočinuli, ale máte teď potíže při návratu k běžnému rytmu života? Nedivte se, pokud jste si celou dovolenou tělo navykali na lenošení, ponocování a dlouhé vyspávání. To je během dovolené sice v pořádku, k tomu prostě slouží. Ale jak na snadný přechod zpět do práce? Poradíme vám!

Dovolená nahodí líný režim, který se tělu líbí

Jsme savci. A ti všeobecně bývají línější. Stačí se podívat na lvy, kočky, často i psy, kteří velkou část dne tráví odpočinkem, válením se, spánkem. Máme v sobě zakódováno, že odpočinek a relax, to je ta správná pecka. Jenže si ani jedno nemůžeme z ekonomických důvodů dovolit dlouhodobě.

Takže se sice na dovolené pár dní rozmazlíme, tělu i hlavě dopřejeme přirozený líný rytmus. Dobře se vyspíme, a jediná povinnost, kterou během líných dovolenkových dní máme, je nákup jídla, abychom neumřeli hlady. A tak si projdeme Lidl leták nebo Penny Market leták, jdeme nakoupit, cestou se stavíme na kafíčko, na zmrzlinu, prostě si užíváme pohodu a klid bez hektických povinností.

Jenže dobré časy vždy rychle skončí, a tak po tělu i hlavě brzy chceme, aby začaly zase fungovat v přísném byznys režimu pracovního dne. A divíme se, když protestují. Naštěstí jsme vynalézaví lidé, a tak si dokážeme poradit i s těmito nepříjemnými přechody. Jak na ně, aby nebolely?

Základem úspěchu je motivace

Když se rozhlédneme mezi svými přáteli a známými, tak zjistíme, že ti z nich, co mají práci jako koníčka nebo je práce prostě baví, mají v ní nastaveny cíle, o které stojí, nemívají problém se do ní po dovolené vrátit. Čím to je? Samozřejmě, že motivací.

Pokud vás současná práce baví, ale jen si více užíváte volných dní, není problém ještě tak velký. Stačí se namotivovat třeba na vydělané peníze nebo na to, že zkrátka za pár dní bude víkend – a slíbit si, že si pohodičku zase zopakujeme.

Horší je to tam, kde práce nebaví, netěší, kam chodíme jen z povinnosti. Ale hlavu vzhůru: teď je nezaměstnanost tak nízká a volných pracovních míst tak mnoho, že by v tom byl čert, aby jste nenašli zajímavější a lepší práci! Odhoďte ostych a zkuste nabídnout své schopnosti tam, kde by vás práce bavila.

Dostatek energie hned od rána

Největším problémem pracovního dne je ranní vstávání? Únava a neschopnost se „rozjet“? Tělu možná chybí zdroj energie, kterou by mohlo využít hned s prvními minutami po probuzení. Řešení je celkem snadné. Jednak je samozřejmě nutné chodit dříve spát, abychom si odpočinuli a aby mozek mohl vyrobit dostatek melatoninu, ze kterého pak během dne žije.

Dalším pomocníkem je správné složení stravy během dne. Musíme hodně pít, nejlépe čerstvou vodu z kohoutku. A také bychom měli večeřet převážně bílkoviny (sýr, maso, vejce, jogurt, skyr, tvaroh apod.) a zeleninu. Snídat máme sacharidy (vločky, pečivo, ovoce), i tuky (oříšky, máslo) a samozřejmě i bílkoviny. Po lehké večeři bude tělo odpočaté, po snídani se sacharidy mu dáme dost energie k fungování.

po dovolene ne a ne se dostat do formy poradime vam co delat text

Místo ranní kávy dvě sklenice vody

Pokud jste zvyklí na ranní kávu jako první nápoj celého dne, změňte svůj zvyk. Zahajte den dvěma (nebo alespoň jednou) sklenicemi čisté vody nebo vody s citronem. Kávičku si můžete dát později. Bude mít i větší efekt. Ráno je totiž tělo plné povzbuzujících látek nashromážděných během spánku. A tak kofeinové povzbuzení stejně jen bez užitku vyčůráme.

Voda po ránu doplní zásoby tekutin (hodně vlhkosti jsme vydýchali, v létě i vypotili), dorovná krevní tlak a poskytne nosič energie do všech buněk v těle. Den díky tomu začnete lépe. I energie se dostaví mnohem dříve, než tomu bylo doposud.

Raketový start?

Pokud máte rána opravdu hektická, připravte si večer zeleninovo-ovocné šťávy, případně smoothie. A ráno je vypijte. Jen by neměly být úplně studené z lednice, přihřejte je teplou vodou. Jinak se zpomaluje metabolismus.

Velmi dobře dokáže „nakopnout“ i ranní polévka, nejlépe masový nebo jen zeleninový vývar. Když se rozhlédneme v jiných zemích, často tu uvidíme polévku jako typickou snídani. Má své opodstatnění – bílkoviny a minerály vyvařené do vody jsou pro naše tělo velmi dobře stravitelné, takže poskytnou okamžitou energetickou pomoc. A tekutina zajistí dostatečně rychlý rozvoz do celého těla. Stačí mít polévku předem připravenou, ráno ji jen ohřát a sníst, nebo prostě vypít.

Přidat komentář

   

Zdraví