Stravování budoucnosti

Jaké stravovací trendy nás čekají za 5, 10 či 15 let? Jak bude vypadat příští revoluce ve stravování podle food aktivisty Jamieho Olivera? Čekají na nás hmyzí specialitky či geneticky upravovaná strava? Představujeme vám kuchyni budoucnosti.

Maminka krájí chytrým nožem mrkev, děti používají senzor na potraviny, aby zjistily, kolik jejich chleba obsahuje lepku. Na 3D food tiskárně si vytisknete svou oblíbenou čtyřsýrovou pizzu. Jak moc daleko jsme od pravdy? Jak si představujete kuchyni budoucnosti vy?

Věříme, že není nutné, aby technologie nahrazovaly lidský faktor v přípravě pokrmů. Trendy budou směřovat směrem k řešení globálních problémů obezity a hladu. Co se jisté, lidé se začnou více starat o to, co jedí a budou chtít mít své zdraví více pod kontrolou.

Jaké trendy nás čekají?

Podle Americké asociace restaurací mnoho trendů budoucnosti můžeme pozorovat již dnes. Gastronomie jako taková má přesah do mnoha dalších oborů a stejně tak ovlivňují její trendy i různé oblasti. Příkladem je příklon k pocitovosti, lokálnosti surovin a k tomu být vědomý; vědět, co jím.

Top 5 trendů a konceptů, kterým se nevyhneme

Lokální produkce, soběstačnost – zahrady se zeleninou u restaurací, domácí výrobky, vlastní zpracování masa, výrobky pocházející z místní výroby, důraz na čerstvost a produkci s rodokmenem

  • Skutečné kulinářské umění a hodnotná jídla ve fastfoodových kuchyních
  • Přirozené chuti bez umělých náhražek, spousty koření či dochucovadel; jednoduché a čisté menu
  • Maximální snižování odpadu – rozšíření potravinových bank, chytré zpracování potravin
  • Ekologické a udržitelné hospodaření při vaření – moderní technologie, přístroje

O si myslí o jídle budoucnosti aktivista a kuchař Jamie Oliver?

Podle britského kuchaře a aktivisty Jamieho Olivera se bude konzumovat čerstvé denně připravované jídlo, dokonce i fastfood, který bude ale vypadat jinak, než ho známe dnes. Strava bude obsahovat více celozrnných a zdravějších obilovin, méně cukru a nabízet se bude celá škála barev zeleniny. Jídlo bude kvalitní, zdravé, výživné a bude snadné vysledovat jeho obsah. Jídlo bude dostupné všem. Jamie doufá, že trendy v konzumaci masa budou směrem od kvantity ke kvalitě. Lidé budou zdravější a budou žít déle.

V důsledku lepšího hospodaření, vzdělání a zdravějších individuálních zvyklostí, budeme přesněji vědět, které suroviny působí jako prevence a která výživa je pro nás ta nejvhodnější. Děti budou vzdělávány o tom, co odkud pochází, co a jak ovlivňuje jejich tělo a jak si připravit nejlepší jídlo. Lidé budou náročnější a pozornější na to, co konzumují.

Přidat komentář

   

Zdraví