stívie

Léto je obdobím sladkých pokušení. Pečeme ovocné koláče, konzumujeme zmrzliny a sorbety, připravujeme si ovocné koktejly a smoothie. Ale při tom všem je třeba kontrolovat, zda s tím vším nepolykáme až příliš cukrů. Ideálním řešením je alespoň u doma připravovaných sladkostí nahradit cukr například stévií, která je asi dvěstěnásobně sladší než klasický cukr, ale nezvýší vám denní příjem kilojoulů. Navíc je to sladidlo vhodné i pro diabetiky a podle různých výzkumů výrazně zdravější než rafinovaný cukr.

Sladidlo stévie se získává z malého keře Stévie sladké původem z Paraguayie. Snažíte-li se zhubnout, je důležité, abyste si udržovali hladinu krevního cukru v optimální stále výši. Kolísání krevního cukru zvyšuje hlad a tím komplikuje snahu o redukci hmotnosti. Stévie ale krevní cukr nezvyšuje. Stejně tak je dobrá pro lidi s vyšší náchylností k zubnímu kazu, protože její konzumace riziko zubního kazu ve srovnání s konzumací cukru snižuje. Proto se stévií sladí i některé průmyslově vyráběné potraviny, jako jsou limonády, ochucené čaje, kečupy, džemy, sirupy, čokolády a další. Pozor by si ale měli dát lidé s nízkým krevním tlakem, protože konzumace stévie ho snižuje.

Stévii lze použít na slazení kávy nebo čaje, do pečiva, domácích koktejlů, smoothie či limonád, do salátových zálivek, při zavařování do džemů, kompotů a sirupů, tedy všude tam, kde používáte běžný rafinovaný cukr. Dávkování se liší dle typu použitého výrobku. Stévie se prodává jako roztok, prášek i tablety a na každém výrobku je obvykle napsáno, kolik daného výrobku odpovídá určitému množství cukru. Ale vypěstovat si můžete stévii také sami doma. Pak budete muset odzkoušet, jaká je sladivost právě té vaší stévie. Na internetu najdete řadu praktických zkušeností i receptů. Stévie vám pomůže žít sladce a zároveň zdravěji.

Přidat komentář

   

Zdraví