Jak začít běhat

Běh je skvělý způsob, jak se udržet fit, cítit se lépe, a dokonce i poznat pár nových lidí. Ale jak začít, abyste nepřepálili start a neodradili se hned ze začátku? Utvořit si návyk na pravidelné běhání není těžké – jediné, co potřebujete, je pár pohodlných tenisek a odhodlání se pohnout svým vlastním tempem. Máme pro vás skvělé tipy, jak snadno začít. Inspirujte se a vyrazte už dnes!

Vyberte si závod!

Jste připravení na vyrazit a získat nový pocit sebejistoty? Jdeme na to. Aby vám nechyběla motivace, vyberte si závod, kterého byste se rádi zúčastnili, zaznamenejte si datum do kalendáře. To vám pomůže udržet se soustředěný a v plánu. I začátečník může běžet jakýkoliv závod – stačí pouze si najít dost času na trénování.

Metoda chůze-běh

Nejlepší a léty prověřenou metodou, jak začít běhat, je metoda střídání běhu a chůze v pravidelných intervalech. Je to skvělý způsob, nejen pro začátečníky, ale i pro pokročilé. Jednoduše upravíte intervaly a budete se snažit být co nejlepší. Tuto metodu prosazoval i olympionik Jeff Galloway. Důležité je dodržovat intervaly, které jsou předem stanoveny.

Vyberte si svůj level, nebo kombinujte

Začátečník – 10-30 sekund běh, 1-2 minuty chůze; střídejte po celou dobu vybrané trasy
Pokročilejší – 1-5 min běh, 1-2 minuty; střídejte chůze po celou dobu vybrané trasy
Zkušený – 6-8 min běh, 30 sekund až 1 minuta; střídejte po celou dobu vybrané trasy

Tento způsob je nejlepším, jak se vyhnout zranění a dává dostatečný čas možnosti regenerování svalstva. Jde i o ověřený způsob přípravy na půl maratony a maratony.

Připravte si tréninkový plán

Online můžete najít množství elaborátů tréninkových plánů, ale my věříme, že v jednoduchosti je úspěch. Přinášíme vám jednoduchou formuli na efektivní tréninkový plán.

Běhejte třikrát týdně. Dvakrát 20 až 30 minut a jednou například během víkendu si naplánujte 40minutovou trasu. Mezi tréninkem si nechejte den volna na regeneraci. Běhejte tzv. konverzačním tempem, to je takové, u kterého jste schopni mluvit. A na závěr zvažte metodu střídání chůze/běh.

Přidat komentář

   

Zdraví