Perfektní piknik

Nejlepší způsob, jak si užít krásného počasí, uzrálých lokálních plodin a chvílí s přáteli, je piknik. Připravili jsme pro vás špičkové tipy i recepty, se kterými povznesete každý piknik na něco výjimečného. Tajemstvím nezapomenutelného pikniku je být připravená!

Jednoduchá pikniková výbava vám usnadní spoustu práce

Každý si chce užít zábavu, relaxaci, a ne být obklopen spoustou nádobí, tašek a odpadků. Můžete si pořídit profi piknikový košík, který plný prakticky uloženého nádobí, použít klasický proutěný koš nebo babiččin leopardí nákupní vozík na kolečkách, abyste přepravili množství dobrot na hostinu pod širým nebem. V pravém piknikovém koši nesmí chybět talířky, příbory, vč. kávové lžičky, skleničky na nápoje (víno), plátěné ubrousky a spousta místa pro pochoutky.

Otázka „Co máme v lednici?“ nestačí

Skutečný rozdíl mezi úspěšným a smutným piknikem závisí na poživatelném obsahu samotného koše.

Připravte si předem celé piknikové menu. Není třeba to přehánět s množstvím, ale důležité je, aby se jednotlivé položky menu mezi sebou dokonale doplňovaly. Jelikož piknikujeme v teplých dnech, myslete na bezpečnost potravin i na to, aby byly opravdu lehce stravitelné. Ideálním předkrmem může být studený kuřecí salát s čerstvými bylinkami, lehkým dresingem bez majonézy a jablečný mošt. Nebo také plněné máslové croissanty s ledovým salátem a oblíbenou šunkou. Nezapomeňte na kvalitní víno a dostatek čisté vody. Vaše piknikové menu se může skládat z rustikálního chleba, nakládaných hub a zeleniny, farmářského sýru a španělského salámu.

Skvělým doplňkem k menu jsou tzv. finger food, jídlo, které vám neušpiní ruce, jednohubky. Připravte si mini sendvič, nakrájené ovoce, hroznové víno, celerové či mrkvové tyčinky nebo wrap.

Pokud nejste zrovna na dietě, myslete i na sladkou tečku. Ideální jsou cookies, brownies, bábovky, buchty. Vše, co můžete jíst rukama.

Tip na krůtí sendvič

1 Francouzská bageta

Bazalkové pesto

250 g připravených krůtích prsou

Červená cibule na plátky

Rukola

Plátky zralého rajčete

Bagetu podélně rozřízněte, natřete pestem a úhledně naskládejte ingredience. Pro piknik je ideální, rozdělit ji na menší kousky, které se lépe jí.

Pár praktických rad piknikového profesionála

Myslete na bezpečnost potravin. Ujistěte se, zda je jídlo dostatečně chlazeno a zabaleno v boxech, ke kterým se nedostane žádný nevítaný návštěvník. Není dobré nechávat piknikový koš ležet hodiny v autě nebo jej vláčet s sebou na výletě. Piknikový koš vyložte mrazícími láhvemi.

Připravte si podložky, na které rozložíte jídlo. Bambusové prkénko je lehké, můžete použít i odolnější papír.

Nezapomeňte ubrousky (i vlhčené), pohodlnou deku, repelent a především vývrtku! Pro chvíle, kdy by vázla konverzace, si připravte literaturu, karty nebo sadu na badminton.

A především! Udělejte si spoustu jídla, kterému věnujete čas a vychutnejte si jedinečnost okamžiku.

 

Přidat komentář

   

Zdraví