rozvod

Ne každé manželství je ideální, ale pokud už je situace natolik nesnesitelná, že svazek míří k rozvodu, obě strany by se měly rozumně dohodnout. Jinak je rozvod nejen velmi bolestnou, ale také finančně náročnou procedurou. Navíc je možné, že zdlouhavé vánoční tahanice ještě podraží.

 

Soudní poplatky

Soudní poplatek za návrh rozvodu manželství stojí momentálně 2 000 korun, přičemž návrh může podat jen jeden z manželů. Připravovaná novela ale navrhuje, že nově by stejně vysoký poplatek zůstal zachován jen v případě, že by se oba partneři na rozvodu dohodli a žádost podali společně. Pokud by ji v budoucnu podával jen jeden z nich, soudní poplatek by činil 7 000 korun. Dohoda by měla být podle novely uzavřena například u notáře, přičemž odměna notáře by neměla překročit 3 000 korun. Podstatné je, aby taková dohoda upravovala nejen péči o děti, ale také rozdělení společného jmění manželů. Novela také předpokládá, že by soud polovinu ze sedmitisícového poplatku vrátil, pokud by se k původně jednostrannému návrhu na rozvod připojila i druhá strana. Novelu zákona o soudních poplatcích (zákon č. 549/1991 Sb.) má vláda v legislativním plánu v souvislosti s úpravou zálohového výživného.

Advokát

I když snaha dohodnout se je stále populárnější, více tři čtvrtiny rozvodů tak jednoduché nejsou. V takovém případě je ještě nutné počítat s náklady na právní zastoupení. To se může pohybovat od několika tisíc u jednodušších případů, které s advokátem klidně vyřídíte jen mailem, po řádově vyšší částky u lidí, jejichž majetek se počítá v milionech. A ještě mnohem výše u skutečně bohatých lidí, kteří nemají uzavřenu předmanželskou smlouvu. Čím déle se soudní řízení táhne, tím dražší rozvod je. A pokud se obě strany přou i o výši majetku, budou zřejmě třeba také odhady soudních znalců, což představuje další náklady. V každém případě tak smírné řešení rozvodu vyjde daleko levněji, a to obě strany.

Přidat komentář

   

Zdraví