Jazyk lásky

Moudrost jazyka lásky má sílu transformovat partnerské vztahy, a dokonce i způsob, kterým se ztotožňujete sami se sebou. Díky správnému způsobu uchopení pocitu, posílení komunikace, dojdete k hlubokému, silnému a intimnímu prožitku. Správný jazyk lásky vám dá smysl a umožní spojit se s vašimi blízkými jako nikdy předtím. Jak odhalit náznaky toho, že nejste s partnerem hluboce spojeni a jak to napravit?

Pocit samoty a izolovanosti a v některých případech i během času, který trávíte s partnerem spolu, může být jeden z prvních náznaků, že se něco děje. Jste více spolubydlící s vlastními plány, samostatné jednotky se svými životy. Během komunikace nemáte zájem slyšet a rozumět a občas partnerovi jednoduše vůbec nerozumíte. Už nejste fyzicky intimní, a pokud ano, tak spíše jen z povinnosti. Trávíte méně času společně, hledáte alternativní zdroje spojení jako například přátele, jiné členy rodiny či psychologa. Tohle vše jsou první nežádoucí znaky toho, že je třeba svému vztahu věnovat více trpělivosti a péče. Propojení se s partnerem leží v rozdílech mezi znalostí, moudrostí a rozumem.

Když posloucháte, opravdu naslouchejte

Ve vztahu vše začíná nasloucháním. Mluvili jste někdy s někým, kdo jen kýval a říkal „hm, aha…hmmm“? Jak jste se cítili? Přesně to je rozdíl mezi posloucháním a nasloucháním. Naslouchání je způsob, kterým vyjadřujete vztah k jiné osobě a identifikujete se slovy, spojujete své zkušenosti s vyprávěním svého partnera.

Když pozorujete, vnímejte

Procvičujte umění soustředění, zvědavost a fascinaci o zájmy osoby, které se věnujete. Dejte partnerovi pocit, že je nezajímavější bytostí, se kterou jste kdy mluvili. Buďte zvědaví na to, kdo jsou, jaké jsou jejich potřeby. Vnímejte.

Buďte tam, kde jste teď

Buďte tady. Když trávíte s někým čas, buďte opravdu s nimi. Vyhraďte si pravidelně čas pro svého partnera bez obrazovky, bez rozptylování, jen čas pro vás dva. Může to být pět minut nebo hodina, ale ujistěte se, že je to nepřerušovaný blok času.

Volte vhodný body language

Je váš partner smutný, radostný, naštvaný? Zvažte vhodný tón hlasu ke každému situaci. Tón hlasu dokáže divy. Pozorujte jemné změny chování vašeho partnera jako například odvracení zraku nebo když se k vám nakloní a touží po uklidnění a objetí. Někdy během rozhovoru s partnerem můžeme vypadat znuděně, otráveně, rozhněvaně. Uvolněte svůj obličej, tvařte se při vážných věcech kultivovaně tak, aby váš partner měl pocit, že vás jeho trápení zajímá. Jakmile se svým partnerem probíráte cokoliv, nezapomeňte na oční kontakt. Oční kontakt prohlubuje sdílení, přinutí vás oba proniknout hlouběji do svých niter.

Nonverbální komunikace je velmi silná. Ať už si uvědomujete, nebo ne, neustále vyzařujete pocity. Je tolik způsobů, jak pozorně sledovat a zlepšit znalosti vlastního těla.

Přidat komentář

   

Zdraví