Hygge

Severské země obsazují dlouhodobě první příčky v hodnocení spokojenosti svých obyvatel. Co se skrývá za tím, že obyvatelé nejmenší skandinávské země, Dánska, jsou opakovaně nejšťastnějšími obyvateli nejen Evropy ale celého světa? Tajemství hledejte ve slově „Hygge“.

Od doby, kdy Dánové patří mezi nejspokojenější obyvatele planety, se celý svět zajímá o to, jaký je dánský recept na spokojený život. Na tuto otázku vám Dán odpoví „Hygge“ – jednoduše šťastný životní styl. Původ slova najdete v norštině již v 19. století a skrývá se za ním pohodový životní styl a spokojenost. Dánové si na Hygge velmi zakládají a snaží se o rovnováhu mezi osobním a profesním životem, kladou důraz na teplo domova, útulno, pohodu, a především radost z maličkostí.

 

Jak být v pohodě jako Dán

Jestli čekáte jednoduchý návod, budete zklamaní. Hygge je životní styl, který musíte vyznávat, kterým se budete řídit a podle kterého povedete svůj život směrem k pohodě. Pro každého to může znamenat něco jiného. Kouzlo spočívá v prožívání přítomnosti, toho, co se právě děje, skutečného přítomného bytí a udržování se v aktuální spokojenosti. Někoho v pohodě udrží malé plánování si denních věcí, ranní či večerní rituály, dobré jídlo, aktivity, jiné například hudba a svíčky. Hlavním bodem je hluboká stabilita a radost z drobných úspěchů a věcí.

Důležité je zastavit se ve shonu, uvědomit si své bytí, rozhlédnout se a být tím, kým jste. Podstatou je uvědomění si, kým skutečně jste, kam patříte. Dánové fungují více než jako národ, tak jako kmenové uskupení s vysokou mírou empatie, zájmu o druhé, sounáležitosti a vzájemného obdivu.

 

Připravte si Hygge večer u vás doma

Připravit si večer v Hygge stylu není nijak složité ani drahé. Z každého obyčejného večera můžete vykouzlit nezapomenutelný a regenerační večer pro svou pohodu.

Základem jsou svíčky

Dánové spotřebují za rok více svíček než kdokoliv jiný. Vyberte si tu, která nejvíce lahodí vašemu vkusu. Pozitivní účinky aromaterapie na mysl byly prokázány již dříve a proč je nevyzkoušet na vlastní kůži?

Uvařte si horkou čokoládu nebo čaj!

K nefalšovanému Hygge večeru patří oblíbený teplý nápoj, který vás zahřeje a pohladí na duši. Dovolte si jednou za čas rozmazlovat své chuťové pohárky.

Obklopte se jednoduchými doplňky

Zachumlejte se do oblíbené chlupaté deky, podepřete se měkkými polštářky a pozorujte pohodovou atmosféru ve svém obývacím pokoji. Nebo si napusťte vanu plnou pěny, relaxujte a obklopte se vkusnými dekoracemi. Záleží jen na tom, po čem touží vaše tělo a mysl. Připravte si útulno a nezapomínejte na jednoduchost!

Hygge není jen o samotě, pozvěte i přátele

Hygge atmosféru si nemusíte vychutnávat jen vy, pozvěte i své přátele a uspořádejte si poklidný večer u společenské hry, lahodné večeře a kvalitního vína. Vychutnejte si sdílenou chvíli v příjemné společnosti milých lidí.

Dovolte si zpomalit

Zastavte se a rozhlédněte se kolem sebe. Vychutnejte svými smysly vše kolem vás. Během dne se několikrát zastavte, zhluboka se nadechněte a uvědomte si, kde se právě nacházíte, i to je Hygge.

Knižním světem nyní kolují spousty literatury o tomto dánském fenoménu a Hygge se stal celosvětovým hitem. Lidé po celém světě touží být šťastnější, spokojenější, zbavit se všudypřítomného stresu a tlaku. Pohoda je práce na sobě samém a bohužel žádná literatura vám nemůže dát jednoznačný návod, jak právě vy dosáhnete štěstí.

Přidat komentář

   

Zdraví