nohy

Chůze naboso je trendem moderní doby přičemž na chodidle je umístěno přes 2000 receptorů, které přenáší všechny vjemy do našeho mozku. Ať už chodíme naboso v lese nebo v ulicích města bez rozdílu.

Bosí člověk, zdravé nohy

Dříve se boty přizpůsobovali nohám, avšak s nástupem tovární výroby se spíše nohy přizpůsobují botám. Je to v důsledku toho, že:

- ne vždy se zrovna podaří koupit si obuv přesně podle nohy

- obvykle se přizpůsobujeme trendům

Každý rok se móda mění, jednou jsou moderní boty úzké se špičkou, druhý rok se špičkou kulatou, třetí rok třeba zase boty páskové, které lze jen stěží obout.

V poslední době si lidé kupují boty tak, aby se do nich vlezli, a přitom nedomýšlí, že si nošením nepohodlných bot deformují například prsty a tvoří nepříjemné a velice bolestivé otlaky.

Bosé chození vyplívá ze špatného obouvání

Neobutá noha se přizpůsobí terénu lépe ne noha obutá. Je volná, plná lehkosti a při jejím zatěžování dochází k rovnoměrnému rozkladu přenášené váhy těla. A díky dostatečnému prostoru chodidla, se noha nedeformuje tak, jako v botě.

Chůze naboso je zdravá a přirozená, ale mnoho lidí děsí

Hlavním důvodem je bezpečnost, ze které vyplívá strach z poranění chodidla. Pro ty, kteří se chůze naboso obávají, je tu alternativa a tou jsou bosé boty, tzv. barefooty. Tento druh bot je lehký, vyrobený z prvotřídních prodyšných materiálů a poskytuje množství volnosti.

Při výběru bot je nutné brát zřetel na to, že při bosé chůzi se chodidlo roztahuje. Proto by měla být bota zhruba o jednu velikost větší, než na jakou jste zvyklí.

Chůzi naboso je potřeba potrénovat

V Praze na speciální klinice je možné trénovat bosou chůzi, kde vás zaškolí profesionální trenéři technikou chůze, běhu i veškerých jiných aktivit, které lze naboso provozovat.

Přidat komentář

   

Zdraví