náušnice

Perlové šperky vždy patřili mezi velmi elegantní šperky. Není již však pravidlem, že perly sluší pouze dámám v určitém věku. Neustálá poptávka po tomto přírodním zázraku nutí výrobce myslet na širší okruh zákazníků, a proto se již setkáváme s perlovými šperky, které se krásně hodí i k mladším ženám.

Jak perly vlastně vznikají?

Perly dokáží vytvořit perlorodky, mořské ústřice a nebo perlotvorky. Jde o proces kdy do lastury měkkýše vnikne cizí tělísko(nejčastěji zrnko písku), a dochází k obrannému mechanizmu, kdy měkkýš začne produkovat tzv. perleť, kterou tělísko dokonale obalí. Perly známe mořské a říční.

Pravé přírodní perly, které vyrostou samovolně bez zásahu člověka jsou v dnešní době velmi vzácné. Jejich ceny šplhají do závratných výšin a především se dají sehnat pouze na dražbách a nejrůznějších aukcích.

Přírodní kultivované perly vznikají za pomoci člověka na perlových farmách, což je dnes velmi rozšířený způsob. Do lastury měkkýše je cizí tělísko v počátku vloženo úmyslně, a do následného procesu již není zasahováno, dokud se neurodí perla. Ve šperkařství jsou používány především přírodní perly kultivované.

Umělá či kultivovaná?

V bižuterii se můžeme setkat s umělými perlami. Ty nemají s perlami kultivovanými nic společného. Vznikají strojovou výrobou a jsou barveny do požadovaných barev, což u přírodních kultivovaných perel nepřipadá v úvahu. Umělá perla je jedna stejná jak druhá, bez jediné vady. Kultivované perly jsou naopak každá svým způsobem originál, ať už barvou tvarem nebo perleťovým leskem.

Šperky z perel podle příležitosti

Patříte mezi velké fanoušky perlových šperků a chcete je nosit i při každodenních příležitostech? V dnešní době to není žádný problém. Vyžaduje např. vaše práce určitý společenský oděv, který jako většina žen chcete sladit se šperky? Potom jsou perly přesně oním doplňkem.

Začněme u perlových náhrdelníků. Můžete si ho vzít ke kostýmku do kanceláře a zároveň k večerním šatům. U kvalitních náhrdelníků jsou jednotlivé perly navlečeny na perlové šňůře a odděleny drobnými uzlíky, které zabraňují rozsypání perel po přetržení náhrdelníku.

Mezi další skvosty patří zlaté náušnice s perlami, které můžete doplnit o zlatý přívěsek s perlou. Tyto soupravy perlových šperků jsou velmi unikátní, protože se párují podobně zbarvené a tvarem souměrné perly. Druhů je velké množství, nejčastěji se perly kombinují s bílými zirkony. Perlové náušnice z bílého zlata vypadají úžasně s černými tahitskými perlami, které se jako jediné rodí v černé barvě.

Chcete mít svou oblíbenou perlu neustále na očích? Pořiďte si zlatý prsten s perlou. Mějte však na paměti že o perly se musíte starat a pečovat o ně. Proto rozhodně nedoporučujeme s takovým prstenem obdělávat záhonky, nebo umývat nádobí.

Péče o perly

Jak bylo řečeno výše, o perly se musíte starat. Není dobré v perlových špercích spát. Ukládejte si perlové šperky do šperkovnice, která bude vyložena sametem nebo jiným hebkým materiálem.

Největším nepřítelem perel jsou kosmetické přípravky a parfémy, proto doporučujeme šperky nasadit až na konec zkrášlovacího procesu. Na večer perly vždy otřete vlhkým hadříkem, než je uložíte do klenotnice.

Přidat komentář

   

Zdraví