Jak vybrat boty

Ačkoliv se může jevit výběr obuvi jako banalita, díky širokému sortimentu specializované obuvi pro řadu aktivit a novými technologickými pokroky v materiálech a způsobu výroby, nemusí být zrovna lehké si vybrat tu nejvhodnější. Proto vám přinášíme rady, které vám pomohou vybrat si tu nejlepší botu pro všechny potřeby.

Pokud nakupujete boty, mějte kromě módnosti na paměti i jejich funkčnost a to, aby udržely vaše nohy zdravé a v dobré kondici. Stejně tak se nezaměřujte na cenu jako na jediné kritérium. Levná obuv nevydrží, a nakonec vás vyjde stejně draho jako ta kvalitní. Připravili jsme pro vás pár tipů, jak si vybrat tu nejvhodnější obuv:

Nejdříve si ujasněte, na jakou aktivitu a k jakému účelu botu potřebujete

I když je to běžnější, než by být mělo, nepoužívejte jedny boty na vše. Boty i nohy tak dostávají více zabrat. Například pro turistiku zvolte boty s nízkým střihem s robustním svrškem, aby měl kotník a klenba dostatečnou oporu. Pro venkovní aktivity za vlhkého počasí vyberte dobře izolující materiály, které odpuzují vodu.

Jak si poradit se samotným výběrem velikosti?

Nejlépe si připravte papírovou stopu, kterou budete přikládat k podrážce obuvi, kterou chcete koupit. Zaměřte si i na šířku obuvi. Bota by měla být o něco málo širší. Pokud ke stopě nesedí bota šířkou či délkou, nezkoušejte ji.  Na zkoušení si berte přibližně stejný typ ponožek, které hodláte používat při nošení zkoušené obuvi. Nezapomeňte, že velikost a šířka chodidla se často s věkem mění. Pokud máte jednu nohu větší než druhou, kupte si takovou, která odpovídá větší velikosti.

Materiál obuvi

Myslete i na to, z jakého materiálu je vyrobena podrážka. Boty s měkkou podrážkou jsou tišší a pohodlnější než ty s tuhými nepružnými podrážkami. Věnujte čas i materiálu, ze kterého je vyroben svršek boty. Většina obuvi je vyrobena tradičně z různých druhů kůže či syntetických materiálů a má své vlastní charakteristické rysy. Materiál volte podle svých možností, pohodlí, účelu a jejich charakteristických rysů materiálu.

Zkoumejte střihy a zpracování obuvi

Dvojité řetízky na svršku, utěsněné švy s klíny, vyztužené nýty a pevná konstrukce obuvi jsou známkami dobře vyrobených a odolných bot.

V obchodě si vždy zkoušejte obě boty. V obuvi se postavte, zkuste se projít, ohněte prsty a ujistěte se, zda máte dostatek prostoru. Na obuv se vždy dívejte kriticky a ptejte se i na názor prodejce.

Pro pohodlný krok vyzkoušejte vysoce kvalitní obuv české značky Prestige, která se vyrábí v mnoha provedeních pro různé účely. Obuv je velmi pohodlná a vaše chodidlo k ní lehce přilne. Na stránkách společnosti Repa najdete obuv dámskou, pánskou i pro děti.

Přidat komentář

   

Zdraví