Bílé zuby

Kromě poctivé ústní hygieny a nenahraditelných pravidelných kontrol u zubaře existuje i další způsob, jak ovlivnit vzhled svého chrupu. Toužíte po běloskvoucím úsměvu hollywoodských hvězd? K takovým zubům se můžete doslova projíst! Přinášíme vám potraviny, které podpoří zdraví a bělost vašich zubů i ty, kterým se raději při cestě za oslnivým úsměvem vyhněte.

To, že černý čaj, káva, červené víno a sladká limonáda zanechávají tmavé skvrny zubní sklovině, už víme. Ale víte, že existuje i spousta potravin, které přirozeně zuby bělí a čistí? Samozřejmě nejsou tak efektivní jako chemické bělící produkty, ale jsou přírodní a levné. Konzumace těchto potravin kromě bělení podporuje i ochranu dásní, zubů a zabraňují nepříjemným zápachům. Které to jsou?

Podle odborníků jsou nejlepší na ochranu dásni a zubů tyto potraviny

  • Jablka – velmi efektivně odstraňují zubní plak, podporují svěží dech a masírují dásně. Jsou rovněž dobrým pomocníkem při léčbě problematických zubů
  • Kiwi – vysoký obsah vitamínu C podporuje tvorbu kolagenu a hojí krvácivé dásně
  • Petržel – obsahuje vápník, který působí velmi pozitivně na kvalitu a vzhled zubů
  • Mrkev – karoten posiluje zubní sklovinu a je velmi dobrý pro ústní sliznici. Čerstvá mrkev napomáhá odstranit plak a masírovat dásně
  • Ryby – kromě vápníku, obsahují i fosfor, který je jeden z klíčových prvků pro udržení zdraví vašeho chrupu
  • Zelený čaj – obsahuje látku katechin, která ničí nežádoucí bakterie a osvěžuje dech
  • Cibule – díky prospěšným látkám je cibule přírodní antibiotikum, které zabíjí nežádoucí bakterie v ústech

Mějte na paměti, že je dobré po každém jídle vypláchnout dutinu ústní, abyste nekrmili bakterie, které škodí zubům.

Bělejší zuby přirozenou cestou?

Pokud nejste spokojeni s barvou vašich zubů, zamyslete se, co jíte, a kromě bělících prostředků, zkuste vyloučit potraviny, které mění barvu vašeho chrupu.

  • Ovocné šťávy – čerstvé ovocné a zeleninové šťávy mají na zuby velmi silný účinek, protože obsahují kyselinu, která oslabuje zuby, které jsou náchylnější na absorpci barevných složek. Při konzumaci bobulí a čerstvé zeleniny se tvoří rychleji sliny, které barvu smyjí, což se neděje při pití šťáv.
  • Koření – především kari a kurkuma zabarvuje zuby již při jedné konzumaci. Zuby žloutnou, hnědnou a při nadměrné konzumaci mají červený nádech. Zbavit se tohoto zabarvení je velmi obtížné.
  • Sójová omáčka, balsamiko, barevné limonády, káva a čaj, červené víno

Raději zkuste přírodní bělidla

Neutralizujte a bělte své zuby potravinami, které umí zázraky.

  • Hrušky – odstraní plak a masírují
  • Dýně – nejlepší bělidlo. Upečte ji v troubě a přidejte do salátu nebo smoothie
  • Jahody – ačkoliv mají velmi sytou barvu, jsou skvělým bělícím prostředkem, protože obsahují kyselinu jablečnou
  • Brokolice – nejlépe čerstvá
  • Pomeranče – vysoký obsah kyseliny citrónové velmi dobře vybělí zuby, ale opatrně při přecitlivělých zubech

Neutralizujte zápach

Nepříjemný zápach z úst u zdravého člověka může být způsobem narušenou mikroflórou v ústech či žaludku. Některé potraviny, které mají přirozenou příjemnou vůni, mohou způsobovat v těle naprostý opak. Jak a čím rychle neutralizujete zápach z úst?

Jablka, skořice, zelený čaj, vodní meloun, skořice, bazalka či špenát dokáží divy.

Přidat komentář

   

Zdraví