Péče o pleť přírodní cestou

Nebylo by skvělé, kdybyste nemuseli na Instagramu a Facebooku používat filtry a vaše pokožka by byla přitom stejně zářivá a zdravě vypadající? Nejlepším přítelem pokožky jsou překvapivě farmářské trhy s potravinami plnými antioxidantů, vitamínů a dalších živin, které jí dodávají pružnost, hydrataci a potřebnou ochranu. Které to jsou?

Citrusy

Grepy, citrony, limetky, pomeranče jsou osvěžujícím koktejlem pro zdravou zářivou pleť. Vitamín C pomáhá kůži produkovat vyhlazující kolagen. Příjem tohoto vitamínu je klíčovým elementem ke zlepšení celkové textury kůže. Navíc vitamín C je silným antioxidantem, který pleť chrání před poškozením slunečními paprsky a hyperpigmentací.

Borůvky

Tmavě modrofialová pigmentace borůvek v sobě nese vysoký obsah antioxidantů – anthocyaninů, které jsou skvělé jako prevence před rakovinou a bioflavinoidy, které mají protizánětlivé složky. Konzumace borůvek napomáhá kůži odstranit toxiny (volné radikály) zevnitř ven.

Zelený čaj

Horkou vodou se ze zeleného čaje uvolňují katechiny, což je typ antioxidantů s prokazatelnými protizánětlivými a protirakovinnými vlastnostmi, které mohou pomoci zvýšit prokrvení kůže. Antioxidanty v čaji s ochlazováním ztrácí svou účinnost, proto čaj pijte vždy horký.

Slunečnicový olej

Omega-6 mastné kyseliny, které se nacházejí ve slunečnicovém oleji jsou ultra výživné pro hydrataci pleti. Olej dodává a udržuje přirozenou vlhkost v těle. Dle nejnovějších studií má slunečnicový olej i protizánětlivé účinky.

Vývar z kostí

Zkuste jako celebrity vyměnit ranní kávu za vývar z kostí, který je nesmírně bohatý na kolagen, nejhojnější protein v těle, který dodává sílu a pružnost svalům, šlachám, kůži a kostem.

Špenát

Konzumace špenátu a dalších listové zeleniny je spojena se snižováním rizika karcinomu dlaždicových buněk (druhou nejčastější formou rakoviny kůže). Špenátový vitamín E a beta-karoten chrání kožní buňky před poškozením volnými radiály, které mohou způsobit rakovinu kůže a výrazné známky stárnutí jako hyperpigmentaci a vrásky.

Sladké brambory

Stejně jako pomeranče jsou sladké brambory nabité vitamínem C. Studie prokazují, že dostatečná konzumace vitamínu C denně po dobu 3 let, sníží vrásky až o 11 %. Obsah beta-karotenu je nezbytný pro mladistvý vzhled pokožky.

Rajčata

Lykopeny, fytochemické látky, díky kterým jsou rajčata červená, pomáhá minimalizovat stárnutí pokožky způsobené uvolňováním volných radikálů. Nejvíce se uvolňují zahříváním. Už půlka šálku vařených rajčat má 16 miligramů lykopenu, který v kombinaci s opalovacím krémem dokáže uchránit pokožku před nežádoucím zarudnutím při opalování.

Konzervovaný tuňák

Tajemstvím vašeho oblíbeného tuňákového sendviče je selen. Tato živina pomáhá chránit elastin, bílkovinu, která udržuje pokožku hladkou a pevnou. Působí i antioxidačně a jako ochrana před volnými radikály. Vysoký obsah kyselin omega-3 udržuje kolagen, je protizánětlivý a dodává elasticitu kůži.

Přidat komentář

   

Zdraví