Detox pro vlasy

Detoxifikace by se jednou za čas neměla týkat jen našeho těla, ale i vlasů. Ty dostávají celoročně zabrat nejen častým mytím, ale i používáním dalších přípravků, včetně stylingu. Vlasový detox by ale neměl probíhat izolovaně - vlasy jsou součástí našeho těla a jejich kvalita závisí do značné míry i na celkovém zdravotním stavu a výživě organismu.

Chemie ano či ne?

Hodně lidí přechází na metodu NO POO, tedy mytí vlasů bez šamponu, ale ne všem to vyhovuje. Během detoxu je ale dobré nechat vlasy odpočinout od chemických prostředků. I ty nejméně agresivní šampony odmašťují pokožku, takže ta má pak tendenci více se mastit, vlasy se mastí s nimi a vy se ocitáte v uzavřeném kruhu, kdy vlasy myjete denně. Zkuste si tedy vlasy mýt jen odvarem z přírodních látek.

Nejznámější jsou březové listy. Ty je dobré trhat a sušit na jaře, ale můžete je i koupit v bylinkářství. Na litr odvaru budete potřebovat 100 g sušených listů, které necháte louhovat aspoň 20 minut. Vychladlým sceděným odvarem si vlasy proplachujte, což pomáhá proti lupům a zvyšuje to také celkovou kvalitu vlasů.

Na jaře můžete použít i čerstvé listy olše lepkavé. Budete potřebovat asi 100 g zelených listů na litr vody. Takový odvar opět pomáhá proti přemaštění, ale brání i padání vlasů. Není ale vhodné takový odvar používat více než jednou týdně.

Pokud vám nevadí zesvětlování, použijte heřmánek. Ten brání přemaštění vlasů i lupům. Na 2 litry odvaru se doporučuje 15 až 20 g sušeného heřmánku. Louhuje se čtvrt hodiny a po vychladnutí se jím vlasy proplachují.

Pomáhají také mléčné výrobky, například zábaly z kefíru nebo jogurtu na zhruba půl hodiny. Maska z vaječných žloutků také vyživuje pokožku. Je třeba ji nanést na pokožku hlavy a zakrýt plastovým sáčkem nebo potravinářskou fólií a nechat působit 20 minut. Pak je dobré omýt vlasy kvalitním šamponem.

Středomořské národy nedají dopustit na olivový olej. Dá se použít buď teplý, nebo studený, ale vždy by měl být kvalitní. Pokud použijete teplý, vetřete ho večer do vlasů a zabalte si hlavu do ručníku namočeného do teplé vody. Není ale dobré s mokrým ručníkem usnout, mohla byste si zablokovat krční páteř.  Studený olej se aplikuje na pokožku hlavy asi na 5 až 10 minut před klasickým mytím vlasů. Než půjdete spát, naneste ho znova a dejte si na hlavu suchou bavlněnou čepici, nebo ručník a nechte působit přes noc. Olivový olej vyživuje pokožku a odstraňuje lupy.

A co ještě?

Zkuste se obejít bez vysoušeče. Vlasy nechte přirozeně uschnout. Pokud je chcete nakadeřit, můžete ještě vlhké vlasy zamotat do uzlu a sepnout sponou, nebo si zapleťte copánky. Dobré je také ozdravit konečky vlasů zastřižením. Vlasy pravidelně kartáčujte, a to nejen po mytí. Vyhýbejte se stresu a dostatečně spěte. Během detoxu byste neměla kouřit, pít alkohol ani příliš velké množství kávy. Přidat byste měla potraviny s obsahem vitamínu B6 (hovězí, krůtí či kuřecí maso, pistácie, tuňák, slunečnicová či sezamová semínka) a zinku (hovězí, vepřové či kuřecí maso, mořské plody, vajíčka).

Přidat komentář

   

Zdraví