hubnutí

Přípravy k opalování v plavkách pomalu přichází a vy si stále lámete hlavu, jak vyzrát nad zbývajícím tukem?

Je dost pravděpodobné, že chybujete v naprostém základu – ve stravě. Mnoho žen má za to, že v boji za novým tělem musí drasticky omezit svůj denní příjem. Jídelníček by samozřejmě měl projít úpravou, ale dlouhodobý nedostatek potřebných živin má za důsledek opačný efekt. Chcete-li účinně nakopnout svůj metabolismus a dosáhnout vysněné postavy, nesmíte tělo šidit o bílkoviny. Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife vám poradí, jak správně načasovat příjem bílkovin a zajistit jejich optimální množství pomocí praktických výživných koktejlů.

 

Ráno dělá den

O významu prvního jídla dne toho bylo řečeno již mnoho. Často se ale zapomíná na to, že nejdůležitější je jeho správná skladba. Základem snídaně v redukci hmotnosti by měla být bílkovina, kvalitní tuky a sacharidy. „Klientky si často chybně myslí, že po spánkovém půstu by měly tělu dodat energii v podobě sacharidů,“ říká ze své zkušenosti expertka Susan Bowermanová z Herbalife. „Bílkoviny jsou ovšem pro vyhládlé tělo mnohem přínosnější. Nejen, že dodávají potřebný stavební materiál pro tělesné tkáně, ale hlavně regulují chutě na sladké během dne,“ vysvětluje Susan. Pokud dodáte tělu po ránu dostatek bílkovin, nebude vás během dne honit mlsná po sladkých pamlscích a budete se cítit déle sytí. Ptáte se, jak je to možné? Proces trávení bílkovin je pomalejší a náročnější, než je tomu u sacharidů. Tělo tak zpracovává bílkoviny delší dobu a tím pádem budete mít i déletrvající pocit sytosti. Náhlý hlad vás jen tak nepřepadne a nebudete mít potřebu „zaplácnout se“ přeslazenou tyčinkou nebo nezdravými smaženými brambůrky. Bohaté zastoupení bílkovin najdete například ve vejcích, plnotučných sýrech, oříšcích, řeckých jogurtech nebo proteinovém prášku.

Tip: Pokud zrovna nepatříte mezi ranní ptáčata a šetříte každou minutu, dopřejte si moderní snídani v podobě chutného shaku. Proteinový koktejl je nejen snadný na přípravu, pohodlný na přenášení mezi domovem a kanceláří, ale hlavně rychle dodá tělu potřebné živiny.

 

Recept na koktejl: Síla arašídů 

2 odměrky proteinového prášku F1 Sport

250 ml neslazeného mandlového mléka

18 g přírodního arašídového másla

1 ks středně velkého banánu

Výživové hodnoty: 22 g bílkovin / 11 g tuků / 45 g sacharidů

 

Recept na koktejl: Red velvet FIT

 2 odměrky vanilkového proteinu F1

250 ml odtučněného mléka

½ červené řepy

½ hrníčku mražených jahod

50 g nízkotučného tvarohu

Výživové hodnoty: 26 g bílkovin / 9 g tuků / 32 g sacharidů

 

Co po tréninku?

Také máte naplánovaný trénink po celodenním sezení v kanceláři? Makáte a z posilovny odcházíte zpocení a s dobrým pocitem, že děláte něco prospěšného pro své zdraví a postavu. Abyste maximálně zúročili cvičení a zhubli co nejvíce, jdete spát s prázdným žaludkem. Poznáváte se? Bohužel je to také špatný vzorec stravování. Tělo je po celém dni a náročné fyzické aktivitě vyčerpané a úplné vynechání jídla může zapříčinit i hypoglykemii. Pokud tělo nedostane palivo zpět, začne čerpat energii ze svalstva a zpomalí se tím i jinak rozjetý metabolismus. A to přece nechcete. „Po večerním tréninku doporučuji zvolit lehké a zároveň výživné jídlo, po kterém budete sytí, ale současně si nenarušíte regeneraci během spánku,“ připomíná Susan. „Organismu udělá nejlépe kombinace bílkoviny s polysacharidy, mezi které patří například zelenina a rýže. Večeři si můžete připravit den předem do krabičky, abyste ušetřili čas a energii,“ doporučuje Susan.

Tip: Nestihla jste si uvařit a již nemáte náladu na zdlouhavé stání u plotny? Domácí koktejl není adekvátní náhradou pouze snídaně. Zatímco dopoledne můžete tělu dodat více sacharidů, před spaním jejich množství omezte na minimum a vsaďte především na bílkoviny a kvalitní zdroje tuků.

 

Recept na koktejl: Zelená síla

 ½ hrníčku špenátu

2 odměrky proteinového prášku bez příchutě

150 g jogurtu islandského typu

250 ml vody

½ avokáda

1 čajová lžička chia semínek

špetka skořice

2 lístečky máty

Výživové hodnoty: 27 g bílkovin / 13 g tuků / 18 g sacharidů

 

Recept na koktejl: Regenerace

 2 odměrky čokoládového proteinu

250 ml neslazeného mandlového mléka

½ středně velkého banánu

1 čajová lžička chia semínek

Výživové hodnoty: 30 g bílkovin / 7 g tuků / 22 g sacharidů

 

 

Všeho moc škodí. I toho dobrého

A důležitá rada na závěr. Neřiďte se předepsanými normami příjmu bílkovin. Každý jedinec má jinou potřebu této živiny, kterou ovlivňují i faktory jako podmínky v zaměstnání a psychický balanc. Většina odborných organizací se ale shoduje na příjmu 1,6 - 2,2 g bílkoviny na 1 kg tělesné hmotnosti.

Jak jste na tom s bílkovinami vy? Dbáte na jejich dostatečný příjem, nebo to neřešíte? 

Přidat komentář

   

Zdraví