Lodžie

Máte fajn sousedky nebo hodně kamarádek v okolí, ale nemáte se s nimi kde scházet? Ne vždy lze organizovat dámské dýchánky přímo v bytě. Kdo má doma děti, nebo partnera pracujícího z domova, chápe, proč. Ale řešením může být třeba lodžie u společných prostor, tedy se vstupem z chodby, nebo ze schodiště v mezipatře. Že takovou lodžii u vás v domě nemáte, vůbec nevadí. Dá se přistavět i tam, kde zatím žádný balkon ani lodžie nebyly, a dokonce i tam, kde dosud byla jen stěna bez oken. Není rozhodující, zda se jedná o panelový dům, nebo zděnou bytovku, přistavět lze k oběma typům budov.

Nová lodžie, což je vlastně balkon s bočnicemi, může být buď rovná, tedy ve tvaru obdélníku, nebo může mít podestu zalomenou. Délka lodžie může být dle typu budovy až šest metrů, takže může vzniknout příjemně velký prostor pro setkání u kávy či sklenky vína a povídání se sousedkami a kamarádkami. A uplatnění určitě najde také u mužského osazenstva domu. V případě, že se lodžie nechá zasklít, lze ji v podstatě používat po celý rok, jen si v zimě budete muset vzít svetr nebo pléd. Pokud se dohodnete v rámci bytového družstva, nebo sdružení vlastníků, můžete si nechat na lodžii i zavést společnou elektřinu a v zimě použít třeba přímotop. Pak už stačí jen stolek a pár židlí a místo pro setkávání je hotovo.

V některých domech se může proměnit i ve společnou zimní zahradu plnou květin, jinde může být dětskou hernou, záleží jen na preferencích uživatelů a na čem se budu schopni shodnout. Byla by ale věčná škoda nevyužít prostor, který se pro společné aktivity nabízí. Výstavba nové lodžie u společných prostor v několika podlažích může také zhodnotit dům a změnit jeho vzhled k lepšímu. Zábradlí může být buď jen z betonu, na které se velmi dobře instaluje zasklení lodžie, nebo ocelové s výplněmi z bezpečnostního skla.

   

Zdraví