úklid

Každý rok je to u vás to samé – spousta práce, rodinných povinností a Vánoce máte spíše spojené se shonem než s odpočinkem? Jděte na to od lesa a naplánujte si vše tak, abyste se vyhnuli stresu, a přitom strávili Vánoce v útulném a příjemném prostředí. Ač se to někdy zdá jako nemožné, tyto dva cíle lze skloubit i když nevlastníte kouzelnou hůlku!

1) Okna a velké praní

Když se rozhlédnete po svém obydlí, většinou nevíte, kde s úklidem začít. Pokud se necítíte na celodenní nebo víkendový maraton, vytvořte si řádný harmonogram úklidu domácnosti a naplánujte si vše do více dní/týdnů. Nejprve se pusťte do „větších věcí“. Sundejte záclony a závěsy, svlékněte postele a na hromadu dejte veškerý bytový textil včetně polštářů a povlaků na matrace. Postupně vše vyperte. Během toho, co pračka koná své dílo, umyjte okna, utřete prach na žaluziích a nezapomeňte setřít také parapety.

jak se elegante vyporadat s uklidem pred vanocemi 1

Pokud máte závratě při mytí oken, poproste raději o pomoc svou drahou polovičku nebo použijte stěrku s teleskopickou tyčí, abyste nemuseli riskovat zdraví.

2) Prach a podlahy

Je-li součástí vaší domácnosti čtyřnohý mazlíček nebo máte-li děti, prach a zametání je téměř na denním pořádku. Práci si ale můžete usnadnit tím, že použijete robotický vysavač a pokud jej nevlastníte, můžete si jej přát třeba právě k Vánocům. Robotický vysavač vám pomůže s každodenní údržbou všech podlah v domácnosti. Nezapomeňte také utřít prach na poličkách a pokud je součástí vašeho obydlí i dekorativní sklo a porcelán, nezapomeňte jej umýt.

3) Výzdoba

Pokud si potrpíte na dekorace, vyzdobte si své obydlí nejen květinami, svíčkami a jinými předměty. Jako podzimní výzdoba mohou posloužit i výrobky vašich ratolestí nebo jejich nejpovedenější výkresy. Pokud podzimní výzdobu nestíháte, přichází pak rovnou na řadu vánoční výzdoba. Rovněž nezapomeňte zapojit své ratolesti a nechat je vytvořit například papírové vánoční dekorace nebo třeba adventní věnec.

Tip: máte-li čas, proberte ještě úložné prostory, jestli se tam nenachází věci, které by bylo možné „odložit“ do sklepa nebo do komory a získat tak více místa.

   

Zdraví