mol moučný

Ach ten hmyz – jak nepříjemné je potkat jej v domácnosti. A co teprve v kuchyni? Jedním z malých záškodníků v srdci domova je mol. Lépe řečeno zavíječ moučný, který však rozhodně nedefinuje pořádek a čistotu v kuchyni. Donesete si ho totiž klidně s nákupem – a to se vám pak usídlí třeba ve spíži. Jak ho ale vyhnat? Pryč se mu chtít rozhodně nebude – ale my naštěstí víme, jaké zbraně na moučné moly platí.

Běžný malý škůdce jménem moučný mol je úhlavním nepřítelem každé hospodyňky a milovnice vaření. Páchá škody především ve skladech potravin, což není zrovna příjemné. Díky rychlému způsobu rozmnožování se vám může zdát, že jejich populace u vás doma narůstá. Nebojte se – můžete s nimi zatočit. Inspirujte se tipy od Venduly z kuchyňských studií Gorenje a vyhrajte bitvu nad moly!

Nezvaný host

Potravinový mol se k vám může dostat různými způsoby. Může do domu vletět oknem, navštívit vás šachtou či stoupačkami nebo přicestovat s nákupem. Zatímco dospělí motýli se starají o rozmnožování, největší škodu páchají jejich larvy, které můžete nalézt v potravinách, jako jsou strouhanka, mouka nebo třeba rýže. Tyhle malé potvůrky se do napadených zásob vyměšují a vytvářejí v nich typické pavučinky – což je mimochodem jednoduché poznávací znamení, že máte doma mola. Veškeré napadené suroviny je nutné vyhodit – protože se v nich mohou skrývat další vajíčka hmyzu.

Úklid je hračka

Pravidelný úklid – a máte způli vyhráno. Mol nejde za nepořádkem, takže to, že se u vás usídlil, ještě neznamená, že neuklízíte. Ale pokud už jej najdete, může to být impulsem k nastartování důkladného úklidu celé kuchyně. Začněte právě potravinami, vyhoďte veškeré napadené zásoby a zkontrolujte skladovací a úložné prostory. Skříňky omyjte a ošetřete vhodným insekticidním přípravkem – pozor, měl by být určen na moly. Jedná se o zdravotně nezávadný sprej, který můžete nechat působit ve skladišti potravin. Po aplikaci a čase působení jej bude nutné setřít a skříňky znovu umýt.

Prevence je výhra

Nechcete, aby se poletující záškodníci dál množili? Nezapomeňte do úložných prostor pověsit lapače molů, abyste se zbavili dospělých jedinců, kteří by se mohli dál podílet na rozmnožování. No a aby se náhodou nechtěli vrátit, je na čase vsadit na babské rady a umístit do spíže obyčejné domácí odpuzovače zavíječe. Podle nich mol moučný nemá příliš v lásce bobkový list – a toho se musí využít.

Efektivní, levné a účinné řešení zajistí, že se nevyžádané návštěvy jen tak opakovat nebudou. Pár otevřených sáčků nebo lístků bobkového koření – a mol se nevrátí. A kdyby přece jen nějaký ten samotář zabloudil, nezbývá než opakovat celý postup. Prostě a jednoduše – raději pravidelně třiďte zásoby potravin a nezapomeňte, že bobkový list je skvělým pomocníkem. Jedině tak se černým pasažérům nebude chtít vyrazit k vám domů.

   

Zdraví