Potlučená jablka ze zahrad se skladovat na zimu nedají a na ovocnou mísu si je taky nevystavíte. Ideální využití však najdou v nejrůznějších moučnících a štrůdlech. Můžete se inspirovat našimi recepty.


Jablečný závin "1,2,3"

1x 100% tuk
2 dcl vody
30 dkg hladké mouky

asi 8 nastrouhaných jablek, rozinky, ořechy, skořice, strouhanka podle potřeby, 1 bílek na potření

Postup: Tuk, vodu a mouku zpracujeme v těsto, které rozválíme na 2 tenké obdélníky. Poklademe je jablky a zavineme. Povrch potřeme bílkem. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

Francouzský jablečný koláč

křehké těsto: 200 g proseté mouky
30 g cukru krupice
100 g másla
1 žloutek
špetka soli
70 ml vody

5 - 6 jablek
150 g cukru moučky
300 g jablečného pyré
dortové želé

Postup: Zpracujeme těsto, dáme ho do kulaté koláčové formy a necháme 10 minut odpočinout. Potřeme jablečným pyré, na něj poklademe na plátky nakrájená jablka do soustředných kruhů. Posypeme cukrem. Pečeme 30 - 40 minut při teplotě 200°C. Dle návodu na sáčku připravíme dortové želé a zalijeme jím koláč. Necháme ztuhnout.

Karobový dort

4 vejce
šálek cukru
šálek oleje
šálek karobového prášku
1/2 šálku mouky
1 prášek do pečiva
4 - 5 nastrouhaných jablek

Postup: Všechny přísady smícháme, můžeme přidat ještě rozinky a nasekané ořechy. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Po vychladnutí dort podélně rozkrojíme a plníme rybízovou zavařeninou nebo krémem.

Recepty zaslala Alice.

Přidat komentář

   

Zdraví