běhání

Pokud chcete běžet, aniž by byla ohrožena integrita vašeho těla a zároveň optimalizovat výkon, nemůžete očekávat, že dosáhnete nejlepších výsledků pouhým vrhnutím se do této činnosti, bez ohledu na úroveň vašeho nadšení. Dokonce i zkušení běžci dělají chyby, takže zde uvádíme několik nejčastějších komplikací a rady, jak jim zabránit.

 

Nosit špatné boty

Rozdíl mezi nošením dobrých běžeckých bot a nestandardní sadou tenisek zasahujících na asfalt může být významný. To je o to důležitější, pokud máte konkrétní zdravotní stav nebo fyzický problém, který je třeba vzít v úvahu. Existují dokonce i boty navržené s ohledem na protetiku, což vám umožňuje podle potřeby je rozšířit. Pokud máte chronický problém, před výběrem běžeckých bot se vyplatí poradit se s lékařem. Pokud se obáváte každodenního pohodlí a dlouhověkosti, zvolíte si renomovanou značku s dobrým etickým pozadím na správné cestě.

Ignorování vašeho těla

Noví příchozí, kteří se k nim připojí, nebo ti, kteří se do něj vracejí po delší přestávce, mohou často udělat chybu, že během prvních pokusů budou příliš tvrdí, tlačí bolestí a ignorují signály, které jim jejich tělo vysílá.
Nejde jen o řešení neudržitelných vzdáleností v jednotlivých sezeních, ale také o zavázání se k mnohodennímu cvičení v řadě bez přestávky. Vědecky prokázané výhody faktoringu v době odpočinku jsou součástí vašeho cvičebního režimu a ve skutečnosti se můžete lépe přizpůsobit, pokud si naplánujete běhy podle svých schopností, a zároveň posloucháte své tělo a sledujte příznaky, že něco není úplně OK.

Nedochází k hydrataci

Pitná voda není jen dobrý způsob, jak potlačit pocity žízně a suchého krku; může aktivně zlepšovat výkon a potlačovat negativní účinky dehydratace, jako je vyčerpání.
Při běhu ztratíte ze svého těla spoustu vody jako pot, což znamená, že je třeba ho pravidelně doplňovat. Ztráta i malé procento vody ve vašem těle může vést k vážným problémům, takže přístup k hydratačním tekutinám je nutností.
To je zvláště důležité, pokud vás trasa zavede mimo hustě osídlené oblasti. Pokud s sebou nepřinesete dostatek vody a nejsou k dispozici žádné obchody, budou krátkodobé nevýhody pozoruhodné.

Zpackané dýchací techniky

Pokušení vdechnout nosem a poté vydechnout ústy může být skvělé, ale nebojte se podráždit vzduch oběma těmito průchody, když běžíte. Nezapomeňte také, že dýchání z vaší bránice umožní, aby se do plic a do krevního řečiště dostalo co nejvíce vzduchu, a tím i kyslíku, kde může pohánět vaše svaly.
Vydechování je také umění ovládat; ujistěte se, že z vašeho těla vytlačíte co nejvíce vzduchu, protože tím dojde k odvádění odpadního CO2, který produkujete. Se vším na vás čeká lepší život při běhání.

Přidat komentář

   

Zdraví