Proč spíme

Spánek je nezbytnou částí denního cyklu všech živých tvorů, včetně člověka. Když zvířata spí, zůstávají bezbranná a nechráněná před predátory, tváří v tvář nebezpečí. Proč je spánek tak důležitý, že každý den riskujeme a zůstáváme bezbranní? Vědci objevili v mozku nápravný mechanismus, který se aktivuje jen během spánku.

Starší i moderní výzkumy se shodují v tom, že spánek hraje podstatnou roli ve všech aspektech lidského zdraví. Nedávné studie navíc potvrdily, že vydatný noční spánek může podpořit cévní zdraví. Spánek podporuje imunitní systém, posiluje a chrání metabolismus před chorobami jako je diabetes.

Člověk stráví přibližně třetinu života spánek, ale proč je opravdu tak důležitý?

Nová studie vědců z izraelské univerzity v Ramat-Ganu odhalila klíčový faktor, ve kterém může ležet nepostradatelnost spánku – regenerace mozkových buněk. Během spánku dochází v jednotlivých neuronech k údržbě jádra, centrálního prvku každé buňky, který je obklopen genetickým materiálem. Jakmile se jádro zhoršuje, informace o DNA, kterou obsahuje, se poškodí, což vede ke stárnutí, nemocem a celkovému nefungování organismu. Během spánku mají neurony šanci se zotavit ze stresu, který se během dne nahromadil a opravit poškození, která utrpěly.

Spánek představuje klíčový proces důležitý pro zajištění zdravého fungování mozku, to může podat uspokojivý důvod proč zvířata a lidé jsou ochotni investovat tolik času do spánku navzdory všem rizikům.

Většina z nás se po spánku cítí lépe, více ostražití, energičtější, šťastnější a daleko lépe fungujeme po kvalitním nočním spánku. Stejně jako má hlad svou ochrannou funkci (zajištění živin prospěšných pro růst, opravu tkání a správnou funkci těla), má i spánek ochrannou funkci a napomáhá nám udržet zdravé chování buněk, vyhnout se stresu a pomáhá vyhnout se srdečním chorobám, mrtvici a jiným negativním zdravotním následkům.

Přidat komentář

   

Zdraví